Međunarodni dan hamburgera 28. svibnja uvodi u ljetnu sezonu roštiljanja. Hamburger je najslavnije i najpoznatije jelo u Americi. Priznajemo da ne postoji ništa na svijetu tako divno kao prvi zalogaj bogatog, sočnog hamburgera.
Za razliku od nekih popularnih jela u kojima ćete dobiti samo ono što je već pripremljeno, hamburger se može prilagođavati osobi koja ga jede pa se tako mogu dodati i drugi sastojci.
Povijest hamburgera
Mnogi tvrde da postoji samo jedno mjesto koje predstavlja podrijetlo hamburgera, a to je grad Hamburg u Njemačkoj. Bez obzira tko je izumio hamburger, nitko ne može poreći da drugi po veličini grad u Njemačkoj nosi isto ime. Iako sve vrste burgera ne podsjećaju na meso iz Hamburga, svi vuku svoje korijene pripreme iz ovog plemenitog grada.
Podrijetlo hamburgera je nejasno, iako su se "sendviči s odreskom" reklamirali u američkim novinama od New Yorka do Havaja od 1890-ih. Izum hamburgera obično se pripisuje raznim ljudima, uključujući Charlieja Nagreena, Franka i Charlesa Menchesa, Oscara Webera Bilbyja, Fletchera Davisa ili Louisa Lassena. Smatra se da je hamburger 1881. osmislio Otto Kuase. S druge strane, Amerikanci vjeruju priči o Louisu Lassenu iz 1900. godine u kojoj se navodi da je poslovni čovjek bio u žurbi i želio je pojesti nešto na brzinu. Louis je navodno stavio komad pečenog mesa između dva komada tosta i tako izmislio hamburger. Amerika zanemaruje Otta Krausea jer se njegovo ime piše na tri različita načina, što je uobičajeno s njemačkim imenima.
Tko god je izumio hamburger, nema sumnje da je jedna od najvećih kreacija u povijesti, a Međunarodni dan hamburgera je nešto što će trajati još stoljećima.
Recept za Big Mac burger
Ovaj Big Mac recept ima okus poput vašeg omiljenog hamburgera sa sočnim pljeskavicama, pecivom sa sjemenkama sezama i tajnim umakom.
Sastojci i zamjene:
- Peciva za hamburger sa sjemenkama sezama – umjesto toga upotrijebite pecivo od cjelovitog zrna pšenice
- Ekstra nemasna mljevena junetina – mljevena piletina ili mljevena puretina su niskokalorične opcije, ili možete koristiti burger od crnog graha kao vegansku opciju
- Kriške sira – upotrijebite sir s paprom za dodatni okus ili opciju s manje masnoće
- Kiseli krastavci – ili bilo koja druga vrsta kiselih krastavaca po želji
- Češnjak
- Iceberg salata – odlučite se za zdravije opcije poput nasjeckanog kelja, mladog špinata ili rikule
- Majoneza – možete koristiti običnu majonezu
- Kečap – najbolji je obični kečap ili kečap bez šećera
- Bijeli vinski ocat – obični ocat je također u redu ili ga možete potpuno izostaviti
- Sol i papar
Priprema:
Pripremite svoje nadjeve. Nasjeckajte luk, pripremite zelenu salatu i kisele krastavce. Zatim napravite Big Mac umak. Pomiješajte majonezu, kečap, češnjak, bijeli ocat, sol i papar. Nakon toga su na redu pljeskavice. Mljeveno meso podijelite na osam dijelova pa ga razvaljajte u kuglice te ih spljoštite što tanje. Zatim goveđe pljeskavice ispecite u tavi.
Sastavite hamburgere. Na donje pecivo stavite Big Mac umak, zelenu salatu, luk, krišku sira i prvu pljeskavicu. Dodajte srednje pecivo, zatim nanesite još Big Mac umaka, zelenu salatu, luk, kisele krastavce i pljeskavicu. Na kraju dodajte gornji dio peciva, piše The Girl on Bloor.
POGLEDAJTE VIDEO: Pripremali smo penne u umaku od rajčice u mikrovalnoj