Danas se u kafićima rijetko poslužuje domaća turska kava i uglavnom se pije kod kuće.
Za tursku kavu na početku voda ne treba zakipjeti. U džezvi se voda zagrijava do pred vrenje pa se uklanja sa štednjaka. Dio vode ulijeva se u šalicu, a u ostatak se dodaje kava (po jednu bogatu žličicu za svaku šalicu ili više ako su šalice veće ili volite vrlo jaku kavu).
Promiješajte da nema grudica pa vratite na vatru i kad naraste do ruba džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruć štednjak i ostavite da provri. Sklonite sa štednjaka, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte žličicu hladne vode. Tada je kava spremna za posluživanje.
Osnovne pogreške kod pripreme kave
- Previše miješanja ubija ukus
- Kada ostavite da se nekoliko puta podigne do vrha džezve, to uništava pjenu i mijenja ukus kave
- Miješanje nakon što je kava zakuhana, provrela i uklonjena sa štednjaka, također će promijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka
- Ako se kava zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kave
Probajte i uvjerit ćete se koliko je ukus drugačiji i bolji, piše Espreso.
POGLEDAJTE VIDEO: Kava za euro! 'Umjesto da dignemo cijene, mi smo ih odlučiti spustiti'