Ništa ne može brže pokvariti obrok od otkrića da je zaboravljena zaliha povrća postala 'mlohava' ili pokvarena na dnu vašeg hladnjaka.
Nakon što je ubrano, većina korjenastog povrća nastavlja disati, zahtijevajući pravu ravnotežu vlažnosti i cirkulacije zraka kako bi ostalo svježe. Sve dok nema dodatnih znakova truljenja u obliku plijesni ili sluzave površine, rješenje je nadomak ruke, tvrde stručnjaci za hranu.
Jedan stručnjak je nedavno podijelio trik za skladištenje hrane koji savršeno funkcionira za vraćanje 'mlohavih' mrkvi u život. "To ne znači da su loše, samo su žedne", objasnio je u snimci.
Vraćanje mrkvi 'u život'
Da mrkvi vratite čvrstoću, ogulite kožicu prije nego što ju stavite u staklenu posudu s hladnom vodom. Ostavite ju nekoliko minuta u hladnjaku i neka se čarolija dogodi. Pod uvjetom da je mrkva cijela potopljena, potrebno je samo nekoliko minuta da joj se potpuno vrati čvrstoća.
Stručnjaci Master Classa potvrđuju da je ova metoda učinkovita: "Ako želite oživjeti mekane mrkve, uronite ih u ledenu vodu kako bi ponovno postale hrskave."
Važno je zapamtiti da su vlaga i izloženost zraku glavni krivci za lošu kvalitete mrkve, koja je mekana uglavnom zbog gubitka vlage kada nije pravilno pohranjena. Kako biste izbjegli da vam mrkve postanu mekane, preporučuje se da ih zamotate u papirnati ubrus prije nego što ih pohranite u hermetički zatvorenu posudu. "Držite mrkvu u najhladnijem dijelu hladnjaka i dalje od voća koje proizvodi plin etilen, poput jabuka, kako biste spriječili kvarenje."
Ovaj plin, koji je nuspojava sazrijevanja voća, odgovoran je za omekšavanje većine vrsta voća i povrća. Kada se pravilno skladišti, može se očekivati da će cijele mrkve biti velike oko tri do četiri tjedna, a da se ne pokvare, piše Express.co.uk.
POGLEDAJTE VIDEO: Jeste li znali da za apsorpciju željeza iz špinata s njime morate kombinirati limun?