Dan zaljubljenih definitivno podrazumijeva nešto slatko; čokoladu ili neki desert. Umjesto da si kupujete kojekakve slatkiše, uzmite si vremena i sami napravite desert u kojem oboje možete uživati. Evo nekoliko dobrih recepata:
Čokoladni muffini s čilijem
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 100 g šećera
- pola praška za pecivo
- 40 g kakaa u prahu
- 100 g tamne čokolade
- 1 žličica čilija u prahu
- pola žličice soli
- 250 ml vode
- 90 ml ulja
- suhi čili za ukras
- košarice za muffine
U zdjeli pomiješaj brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i čili u prahu, a u drugoj izmuti jaja sa šećerom. U smjesu naizmjenično dodavaj suhe sastojke, ulje i vodu te nasjeckanu tamnu čokoladu. Nemoj potrošiti svu čokoladu već ostavi šaku za posipavanje.
Smjesom puni košarice za muffine do 3/4 visine, a na krjau ih posipaj čokoladom i suhim čilijem. Peci ih oko 15 minuta na 180 °C, potom ih ohladi an sobnoj temperaturi.
Čokoladna torta bez brašna
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 8 jaja
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 žlice meda
- 1 žlica arome vanilije
- prstohvat soli
- 1 žlica kakaa u prahu
Čokoladu i maslac otopi na pari te u njih dodaj med, šećer, aromu vanilije, sol te dobro promiješaj. U smjesu dodavaj jedno po jedno jaje, sve dobro izmiksaj i na kraju dodaj kakao.
Smjesu izlij u kalup za torte koji si obložila papirom za pečenje, a na donju policu pećnice stavi protvan napunjen vodom. Tortu peci u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta.
Čačkalicom provjeri da je pečena i dobro je ohladi.
Valentinovska torta od palačinki
- 3 jaja
- 380 ml mlijeka
- 22 g šećera
- 135 g brašna
- 25 g otopljenog maslaca
- 1 žličica praška za pecivo
- 200 ml slatkog vrhnja
- 25 g šećera
- 100 g otopljene tamne čokolade
Pomiješaj jaja, mlijeko, brašno, maslac, prašak za pecivo i malo otopljene čokolade te napravi smjesu za palačinke. Procijedi je i počni ih peći. U međuvremenu istuci slakto vrhnje sa šećerom u šlag.
Ispeci palačinke i svaku namaži šlagom te ih slaži jednu na drugu. Tortu zamotaj u foliju i pusti da se ohladi u hladnjaku barem 4 sata. Na kraju je možeš ukrasiti preostalom otopljenom čokoladom ili posipati kakaom.