Ajvar je omiljeni namaz mnogima, a domaći recepti od crvene paprike čuvaju se generacijama. Iako ga je moguće kupiti u trgovinama, pravi gurmani će se složiti da domaći ajvar ima poseban okus koji je teško replicirati.
Bogat je vitaminima, posebno vitaminom C i A, zbog visokog sadržaja paprike. Također sadrži vlakna i antioksidanse koji podržavaju imunosni sustav, poboljšavaju probavu i pomažu u zaštiti stanica od slobodnih radikala. Zbog male kalorijske vrijednosti i prirodnih sastojaka, ajvar je zdrava opcija u prehrani.
Recept za domaći ajvar
Ključ savršenog namaza leži u pravom omjeru paprike, patlidžana, začina i pažljivom kuhanju. Tajna mnogih domaćica je dodavanje prstohvata šećera koji balansira kiselost i dodatno zaokružuje okus.
Za poseban okus ajvara, neki kuhari dodaju malo lovorovog lista tijekom kuhanja, što daje suptilan, aromatičan dodir. Drugi savjetuju dodavanje nekoliko kapi limunovog soka pri kraju kuhanja, čime se osvježava i balansira cijela smjesa. Na kraju, savršen ajvar je onaj koji kombinira bogatstvo okusa, kremastu teksturu i aromatične začine.
Sastojci:
- 10 kg crvene mesnate paprike (najbolje babure ili rog-paprike)
- 2 kg patlidžana
- 4-5 češnjeva češnjaka
- 250 ml suncokretovog ulja
- 100 ml alkoholnog octa
- 3 žlice šećera
- 2 žlice soli (ili po ukusu)
- 1 žličica mljevene crvene paprike (po želji, za intenzivniju boju i okus)
Priprema:
Paprike i patlidžane operite i osušite. Pecite ih na roštilju, u pećnici ili na otvorenoj vatri dok im koža ne pocrni. Nakon pečenja, stavite ih u zatvorenu posudu ili vrećicu na 10-15 minuta kako bi se lakše ogulili. Ogulite paprike i patlidžane te uklonite sjemenke i peteljke. Sameljite oguljene paprike i patlidžane u stroju za mljevenje mesa ili ih izmiksajte u blenderu dok ne dobijete finu smjesu.
U velikoj posudi zagrijte ulje, a zatim dodajte mljevene paprike i patlidžane. Miješajte na srednjoj vatri, a kada smjesa počne ključati, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri dva-tri sata. Povremeno miješajte kako bi se spriječilo da smjesa zagori. Pred kraj kuhanja dodajte šećer, sol, ocat i sitno nasjeckani češnjak. Možete dodati i mljevenu crvenu papriku kako biste pojačali boju i okus. Nastavite kuhati još 20-30 minuta dok ajvar ne postigne željenu gustoću.
Kako dobiti kremasti ajvar?
Tajna kremastog ajvara često se krije u teksturi, ali i dodatnim začinima koji daju poseban, jedinstven okus. Kremasta tekstura ajvara postiže se dugim kuhanjem i postupnim dodavanjem ulja. Ključ je u stalnom miješanju kako bi se spriječilo stvaranje grudica, a paprika i patlidžan trebaju biti dobro usitnjeni.
Neki dodaju malo više ulja kako bi dobili glatku, mazivu konzistenciju.
Jela uz koja se jede ajvar
Ajvar se tradicionalno servira uz razna balkanska jela. Najčešće ga jedu uz meso s roštilja (ćevapi, pljeskavice), pečeno meso, prženu ili pečenu ribu, ali i uz domaći kruh ili pogaču. Također, sjajan je dodatak uz sir, kao preljev za tjesteninu ili prilog uz kuhana jela.
Ovaj namaz je nezamjenjiv uz specijalitete poput sarme, musake, punjenih paprika, ali i kao prilog uz jednostavne doručke s vrhnjem i kobasicama. Može se poslužiti i uz pečeni krumpir ili kao umak za sendviče i brze obroke. Osim što je zdrav i ukusan, donosi dio bogate balkanske tradicije u svaki obrok.
Kako skladištiti ajvar
Ajvar ulijte u prethodno sterilizirane staklenke dok je još vruć. Staklenke operite u vrućoj vodi i deterdžentu, a zatim ih stavite u pećnicu zagrijanu na 100 Celzijeva stupnja na 15-20 minuta kako bi se potpuno osušile i sterilizirale. Poklopce kuhajte u kipućoj vodi 5-10 minuta.
Nakon što napunite staklenke ajvarom, čvrsto ih zatvorite poklopcem i okrenite naopačke na 10 minuta kako bi se stvorio vakuum. Ajvar se može čuvati na hladnom i tamnom mjestu (podrum, ostava) do 12 mjeseci.
Otvorena staklenka treba se čuvati u hladnjaku i najbolje je konzumirati unutar sedam do deset dana.
POGLEDAJTE VIDEO: U berbu krenuli dva tjedna ranije. Vinar s Pleševice: 'Već nam je 11. dan berbe, zadovoljni smo'