TKO BI IM ODOLIO /

Počnite s pripremom zimnice s ovim odličnim receptom za kisele krastavce

Image
Foto: Pixabay

Stiglo je vrijeme pravljenja zimnice, a mi imamo recept za ukusne kisele krastavce

5.9.2024.
6:26
Pixabay
VOYO logo

Kiseli krastavci već su generacijama omiljena delicija na stolovima diljem svijeta, a posebice u Hrvatskoj, gdje je tradicija pripremanja ovog zimskog specijaliteta duboko ukorijenjena. Ljudi vole jesti kisele krastavce zbog njihovog osvježavajućeg, kiselkastog okusa koji savršeno nadopunjuje mnoga jela.

Priprema kiselih krastavaca često se prenosi s koljena na koljeno, a svaka obitelj ima svoj tajni recept. Nakon pripreme, krastavci se skladište u staklenkama na tamnom i hladnom mjestu, gdje mogu trajati mjesecima, čak i godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Recept za kisele krastavce

Osim što su ukusni, kisele krastavce odlikuju i brojne zdravstvene prednosti, poput bogatstva probiotika koji podržavaju zdravlje crijeva. Ova tradicija ne samo da obogaćuje prehranu, već i donosi osjećaj povezanosti s obiteljskim korijenima.

Sastojci:

  • 5 kg krastavci kornišoni
  • 3 l vode
  • 1 l octa
  • 3 žlice mirodija
  • lovorov list
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica soli
  • 1 vinobran
  • papar u zrnu
  • sjemenke gorušice
Image
Foto: Pexels

Postupak:

Operite kornišone nekoliko puta u vodi, stavite ih na čistu krpu da se ocijede pa ih uspravno poredajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lovorov list, jedan cvijet komorača, žličicu sjemena komorača i malo papra u zrnu. Za pripremu preljeva pomiješajte posebno vodu i ocat, dodajte sol i šećer, dobro promiješajte i stavite da provri. Kada počne ključati, sklonite preljev sa štednjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPREMNA ZA JELO /

Kako skladištiti zelenu salatu da ostane svježa? Kuharica otkrila jednostavan trik

Image
SPREMNA ZA JELO /

Kako skladištiti zelenu salatu da ostane svježa? Kuharica otkrila jednostavan trik

Ostavite da se malo prohladi pa dodajte vinobran i miješajte dok se dobro ne istopi. Sipajte preljev u tegle da potpuno prekrije krastavce i svaku dobro zatvorite poklopcem. Zatim poredajte tegle u široki lim za pečenje, na čije dno ćete prvo postaviti krpu. Nalijte mlakom vodom do vrha tegle i staviti na štednjak da voda ključa oko 15 minuta. Kada krastavci dobiju svjetlo zelenu boju, a mjehurići s dna tegle krenu ka poklopcu, to je znak da su kornišoni gotovi.

Izvadite ih iz vrele vode i ulijte teglice. Neka tako ostanu preko noći, a sutradan ih stavite u ostavu, piše Informer.

POGLEDAJTE VIDEO: Stanje u Slavoniji nikad gore, vršidba počela ranije no ikad

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo