A DA KONAČNO POČNETE PITI PRAVU KAVU? /

Najveću pogrešku radite s vodom! Pet ključnih pravila pripreme

Image
Foto: Giphy

Kako biste uvijek skuhali dobru kavu, bilo da se služite aparatima ili običnom posudom, vrijede neka univerzalna pravila

11.9.2019.
10:04
Giphy
VOYO logo

Najveći neprijatelji zrnima kave jesu vlaga i zrak. Kada su jednom izložena utjecaju ovih dvaju čimbenika, aromatična ulja kave brzo se rasplinu. Kava će dulje ostati svježa ako kupite i čuvate cijela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Kupujete li više kave nego što planirate potrošiti u desetak dana, višak slobodno stavite u zamrzivač. Najbolji način da prepoznate svježa zrna je miris, a poželjna je slatka, zemljasta aroma kave.

Image
SVE JE BILA LAŽ, EVO KOLIKO KAVE UISTINU SMIJETE POPITI: /

Broj bi vas mogao zastrašiti, ali poanta je jasna

Image

Univerzalna pravila

U pripremi kave nema velike tajnovitosti. Osnovni je postupak uvijek isti: preko mljevene kave prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja, koja daju dobar okus. Kako biste uvijek skuhali dobru kavu, bilo da se služite aparatima ili običnom posudom, vrijede neka univerzalna pravila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • pribor mora biti čist
  • koristite svježu, hladnu vodu
  • koristite odgovarajuću krupnoću mljevenja i pazite na vrijeme pripreme napitka
  • pripremite kavu s vodom odgovarajuće temperature prema uputama
  • kavu uvijek poslužite odmah nakon pripreme
Image
ZAŠTO VAS KAVA TJERA NA WC: /

Ako mislite da je do kofeina, razmislite ponovno! Eksperiment pokazao u čemu je stvar

Image
ZAŠTO VAS KAVA TJERA NA WC: /

Ako mislite da je do kofeina, razmislite ponovno! Eksperiment pokazao u čemu je stvar

Image

Pravilna priprema turske kave

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, takozvana turska kava pripremljena u džezvi odiše stalnom tajnovitošću i romantikom. U džezvu je potrebno staviti dvije žlice mljevene kave i jednu žličicu šećera te preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude napunjena više od polovice, jer će razina napitka rasti kako voda bude kipjela.

Kada dodate vodu, kavu promiješajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda zakipi, kavu kuhajte do dvije minute i zatim je maknite s vatre te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dvaput pa na kraju ostavite kavu da odstoji jednu minutu kako bi se slegla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo