Najveći neprijatelji zrnima kave jesu vlaga i zrak. Kada su jednom izložena utjecaju ovih dvaju čimbenika, aromatična ulja kave brzo se rasplinu. Kava će dulje ostati svježa ako kupite i čuvate cijela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Kupujete li više kave nego što planirate potrošiti u desetak dana, višak slobodno stavite u zamrzivač. Najbolji način da prepoznate svježa zrna je miris, a poželjna je slatka, zemljasta aroma kave.
Univerzalna pravila
U pripremi kave nema velike tajnovitosti. Osnovni je postupak uvijek isti: preko mljevene kave prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja, koja daju dobar okus. Kako biste uvijek skuhali dobru kavu, bilo da se služite aparatima ili običnom posudom, vrijede neka univerzalna pravila:
- pribor mora biti čist
- koristite svježu, hladnu vodu
- koristite odgovarajuću krupnoću mljevenja i pazite na vrijeme pripreme napitka
- pripremite kavu s vodom odgovarajuće temperature prema uputama
- kavu uvijek poslužite odmah nakon pripreme
Pravilna priprema turske kave
Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, takozvana turska kava pripremljena u džezvi odiše stalnom tajnovitošću i romantikom. U džezvu je potrebno staviti dvije žlice mljevene kave i jednu žličicu šećera te preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude napunjena više od polovice, jer će razina napitka rasti kako voda bude kipjela.
Kada dodate vodu, kavu promiješajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda zakipi, kavu kuhajte do dvije minute i zatim je maknite s vatre te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dvaput pa na kraju ostavite kavu da odstoji jednu minutu kako bi se slegla.