5 POGREŠAKA KOJE RADITE U KUHINJI: / Zbog neznanja ugrožavate svoje i zdravlje ukućana, a to se lako može spriječiti

Image
Foto: Thinkstock

Trovanje hranom vrlo se lako može izbjeći ako slijedite ova pravila. Problem je u tome što za njih mnogi ne znaju.

14.1.2018.
9:00
Thinkstock
Play logo

Najvjerojatnije perete ruke redovito jer su vas tako učili odmalena, posežete i za dezinfekcijskim gelom kad niste u mogućnosti oprati ruke, a dirali ste javne površine... No, ima još hrpa toga što može inficirati hranu, a nema veze s čistoćom ruku. Prema bivšem kuhinjskom stručnjaku specijaliziranom za sigurnost hrane, postoji nekoliko pogrešaka koje činite u kuhinji. Evo kako ih izbjeći.

Kuhinjska spužva

shimmer fallback
shimmer fallback

Nastala je panika kad su znanstvena istraživanja pokazala kako je kuhinjska spužva najprljaviji predmet u svakom kućanstvu. Ne mora biti tako, ali se pridržavajte osnovnih pravila za njezino održavanje. Prvo glasi: Ne sakupljajte spužvom sokove od sirova mesa! Za to postoje jednokratni kuhinjski ručnici koje nakon toga možete baciti. Drugo, nemojte štedjeti na spužvicama, mijenjajte ih svaka dva tjedna! Za privremeni učinak možete oprati spužvicu u perilici za suđe na visokoj temperaturi ili je staviti u mikrovalnu pećnicu na jednu minutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daska za rezanje

shimmer fallback
shimmer fallback

Trebali biste se oprostiti od onih zastarjelih drvenih dasaka jer njihova je površina vrlo porozna. Ako su vam baš posebno prirasle srcu, morate biti svjesni da je za njihjovo održavanje potrebno mnogo više vremena. Mramor, plastika i staklo vrste su neporoznih ploča za rezanje koje su bolje od drvenih. Bez obzira na vrstu koju odaberete, preporučuje se da imate jednu ploču za rezanje isključivo sirova mesa i ničega drugog. Koristite posebnu ploču za svježe povrće i voće, kao i kruh. Ako kupujete ploče u setovima, možete vidjeti da je svaka u drugoj boji ili čak označena mesom, ribom, povrćem i peradi kako biste lakše izbjegli višestruku kontaminaciju.

Image
VIŠE NIKAD NEĆETE PRATI SUĐE NA ISTI NAČIN: /

Znanstvenici otkrivaju zašto najčešće dolazi do trovanja hranom

Pranje i dezinfekcija

shimmer fallback
shimmer fallback

Pranje uključuje vruću sapunicu i predstavlja bitan korak u održavanju zdrave kuhinje. Ali uklanjanje nečistoće, prljavštine i ostataka hrane iz vaših lonaca i posuda samo je prvi korak. Potom, temeljito isperite posuđe tekućom vodom kako biste se oslobodili svih tragova sapunice (kao i svih prljavština koje ste upravo skinuli). Osim činjenice da sapun ima grozan okus - i može iziritirati vaš želudac - također ometa dezinfekciju. Ne trebate dezinficirati svaki kuhinjski alat ili posuđe koje koristite. Najvažnije su ploče za rezanje i radne površine. Jednostavna, jeftina boca izbjeljivača sasvim je dovoljna. Razrijedite jednu žlicu u vodi i to je sve što vam treba za dezinfekciju.

Ispiranje mesa

shimmer fallback
shimmer fallback

Logično je da ćete oprati povrće i voće prije uporabe, ali ista logika ne vrijedi i za sirovo meso. Ne činite to jer je izrazito opasno za vaše zdravlje. Stručnjaci ističu kako to ionako neće ubiti najjače bakterije u mesu, kao što je campylobacter, a samo će ih raspršiti po ostatku kuhinje. Termička obrada na prikladnoj temperaturi sasvim je dovoljna da meso bude potpuno sigurno za jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držanje hrane predugo vani

shimmer fallback
shimmer fallback

Super je znati da sutradan ne morate kuhati jer vam je ostalo hrane od današnjeg ručka, ali zapamtite da ostatke morate pospremiti u hladnjak maksimalno dva sata nakon kuhanja. Što se dulje hrana hladi na sobnoj temperaturi, to je veći rizik od kvarenja, piše Business Insider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo