SAD VAS MOGU I VIDJETI / Upozorenje za korisnike Androida: Vreba opasan špijunski softver - gledaju vas preko kamere na mobitelu!

Image
Foto: Shutterstock

Vlasnicima Androida rečeno je da pripaze jer je otkriven zabrinjavajući novi oblik špijunskog softvera

7.10.2022.
11:22
Shutterstock
VOYO logo

Stručnjaci upozoravaju korisnike Androida na novu prijetnju. Naime, cyber prevaranti vas mogu špijunirati putem kamere vašeg mobitela, javlja The Sun.

Otkriven je zabrinjavajući novi oblik špijunskog softvera koji bi hakeri mogli koristiti za fotografiranje, kao i za snimanje videa i zvuka. No, to nije sve!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSIGURAVA LUKSUZ /

Žene je plaćaju da ih nauči manipulirati muškarcima: 'Sve se svodi na jedno jednostavno pravilo'

Image
OSIGURAVA LUKSUZ /

Žene je plaćaju da ih nauči manipulirati muškarcima: 'Sve se svodi na jedno jednostavno pravilo'

Hakeri također mogu doći do vaše lokacije, pregledati snimke pohranjene na vašem uređaju itd., kazali su iz Zimperium zLabsa koji je otkrio opasan bug kojeg su nazvali RatMilad.

"Špijunski softver kao što je RatMilad dizajniran je za tihi rad u pozadini, neprestano špijunirajući svoje žrtve bez izazivanja sumnje", pojasnili su iz Zimperiuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Srećom, RatMilad nije pronađen ni u jednoj aplikaciji dostupnoj na Google Playu. No, vlasnicima Androida rečeno je da pripaze jer ga hakeri šire putem društvenih platformi gdje potiču žrtve da učitaju lažnu aplikaciju na svoj telefon.

Aplikacije uzimate s Google Playa

Za razliku od iPhonea, možete preuzimati aplikacije na Android uređaju izvan Google Playa. To je osmišljeno kako bi korisnicima pružilo više izbora i zadržalo operativni sustav otvorenim. No, zbog toga se na vaš pametni telefon mogu probiti razne opasne aplikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci savjetuju da bi bilo najbolje da aplikacije uzimate isključivo s Google Playa, jer je daleko manja vjerojatnost da ćete tamo naići na nešto opasno.

"Izvorna varijanta RatMilada skrivala se iza VPN-a i aplikacije za lažiranje telefonskih brojeva pod nazivom Text Me s premisom da omogući korisniku da potvrdi račun društvenih medija putem telefona, što je uobičajena tehnika koju koriste korisnici društvenih medija u zemljama gdje bi pristup mogao biti ograničen ili možda treba drugi, potvrđeni račun", rekli su iz Zimperiuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nije poznato koliko je ljudi moglo postati žrtvama napada. No, u RatMiladu su primijetili da je na Telegramu post koji ga promovira pregledan više od 4.700 puta s više od 200 vanjskih dijeljenja.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo