DRUGAČIJE TEME

JESU LI NAM SE SNOVI PROMIJENILI ZA VRIJEME PANDEMIJE KORONAVIRUSA? Evo što kažu stručnjaci

U snovima su prisutnije teme o socijalnom distanciranju i pranju ruku, nego strah od moguće zaraze covidom-19.

Naša svakodnevnica i okolina u kojoj se krećemo dosta utječe i na naše snove, objašnjavaju psiholozi. No, sada pokušavaju shvatiti na koji način pandemija koronavirusa utječe na ono o čemu sanjamo.

Studija je pokazala da su za vrijeme pandemije osjećaji ljutnje i tuge u snovima postali češći i da su ljudi više sanjali teme povezane s kontaminacijom i čistoćom, piše Science Alert.

Promjene svakodnevnih navika

Ovo novo istraživanje pružilo je zanimljiv uvid u to kako su u snovima bile prisutnije teme o socijalnom distanciranju i pranju ruku, nego strah od moguće zaraze covidom-19. Znanstvenici su analizirali 239 izvješća o snovima 67 ispitanika iz Brazila. Izvješća su navodila sadržaj snova prije i nakon uvođenja lockdowna u ožujku i travnju. Stručnjaci su u izvješćima zabilježili statistički značajan porast broja riječi povezanih s bijesom i tugom te porast riječi povezanih s kontaminacijom i čistoćom (poput riječi kupaonica).

STIGLA JE ZIMA: Temperature u debelom minusu, do sutra ponegdje i više od 30 cm snijega, a Dalmaciji prijete bujične poplave

S druge strane, nije bilo značajne razlike u broju riječi koje se odnose na bolest, zdravlje, smrt ili život. Stručnjaci navode kako je moguće da su snovi tijekom ovog istraživanja bili više fokusirani na promjenu svakodnevnih navika, nego na brigu o bolesti ili smrti zato što su izvješća prikupljena u prvom valu pandemije. Naime, tada je samo jedan od ispitanika izvijestio da se zarazio covidom-19.

Cijelo istraživanje objavljeno je u časopisu PLOS One.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr