Koliko često vam se čini da su svi prilozi koje radite za svoje ručkove identični – ili krumpir ili tjestenina. Antonija Blaće u svom priručniku 'Ljeto bez parea – prehrana na dlanu' ima fantastične ideje za priloge uz jela. Za neke nam se čini da ih možemo jesi bez mesa ili ribe. Mljac!

Zapečeno povrće s dresingom od senfa i meda

Povrće (korjenasto je najfinije) – tikvice, cikla, mrkva, luk, češnjak, može i kelj pupčar, sol, maslinovo ulje

Povrće grubo narezati, ne moraju biti isti komadi. Obratite pažnju da vam za sve treba otprilike isto vrijeme pečenja. Povrće složiti na pleh svaku vrstu na svoju stranu da se okusi ne pomiješaju. Dodati cijele češnje češnjaka (malo ih pritisnuti i zgnječiti za bolju aromu). Posoliti i zaliti žlicom, dvije maslinovog ulja. Izmiješati rukama da se svaki komad obloži.

Peći na 250 stupnjeva od 20 do 30 minuta dok povrće ne dobije tamniju boju. Naravno, paziti da se ne prepeče.

Dresing

Dok se povrće peče, složiti umak. Iscijediti pola limuna i umiješati sa žlicom meda, vode po želji i 2 žlice senfa dok se ne sjedini. Kad je povrće gotovo preliti sosom ili za povrće pripremiti štapiće za roštilj pa se može umakati u dresing.

Ostale priloge uz jela možete pronaći u priručniku 'Ljeto bez parea – prehrana na dlanu', Antonije Blaće, koji možete kupiti na prodajnim mjestima: Tisak, Tisak Media, Menart, Znanje ili na web shopu Abrakadabre.