Zob je bogata vlaknima koja će pomoći u izbjegavanju napada gladi noću. Osim toga, hranjive tvari u zobenoj kaši doprinose općoj dobrobiti i mogu pomoći u smanjenju stanja koja uzrokuju kronične bolesti. Zobene pahuljice za večeru također su važne za to da se dobro naspavate.
Kakva zobena kaša je idelana za večeru?
Zobene pahuljice dolaze u brojnim oblicima: tradicionalni, čelični, brzo kuhani i instant. Što se tiče odabira, možda ćete se zapitati koji je zdraviji. Ili više zadovoljava. Ili ukusnije.
Svi oblici zobenih pahuljica izrađeni su od 100 posto cjelovitog zrna. Razlika je u obradi.
Staromodno: Ovo je valjani zob nastao kada se zobena krupica kuha na pari, a zatim se valja u ravne plodove. Ovaj postupak stabilizira ulja u zobi kako bi zadržala svježinu i pomogla zobi da se brže skuha. Apsorbiraju više vode i kuhaju se brže od zobi izrezanog u čeliku, obično za oko pet minuta.
Čelični rez: Ova zob je sitno sjeckana i ima čvrstu teksturu prije kuhanja. Zobena kaša izrezana na čelik žvakaća je od valjane ili instant i za pripremu joj treba oko 20 do 30 minuta.
Brzo kuhanje: Ova vrsta zobi kuha se na štednjaku i priprema joj oko jednu minutu. Zob za brzo kuhanje tanko se valja i kuha na pari kako bi se skratilo vrijeme kuhanja. Mogu se i u mikrovalnoj pećnici.
Instant: pojedinačno pakirani zob za razrjeđivanje tanje je i prethodno skuhano, a zatim ponovno otvrdnuto, tako da se u minuti stave u mikrovalnu pećnicu. Imaju mekaniju teksturu od ostalih valjanih zobi, a ovoj se vrsti često dodaju arome ili zaslađivači.
Dakle, koju ćete vrstu zobene kaše odabrati samo je pitanje osobnih preferencija okusa, teksture i vremena kuhanja. Sve dok nema dodanih zaslađivača, svi oblici zobenih pahuljica imaju istu hranjivu vrijednost, prema Vijeću za cjelovite žitarice.