Za prvi recept žitarica za doručak pripremiti ćemo zobenu kašu. Zobenu kašu možete pripremiti na više načina, a mi vam donosimo jednostavan i brz način pripreme zobene kaše za doručak. Potrebno vam je mlijeko, zobene pahuljice, med i badem ili lješnjak.
Stavite mlijeko u posudu i stavite posudu na vatru. U posudu dodajte zobene pahuljice i miješajte lagano dok ne počne vrenje. Kada se kaša malo zgusne u posudu dodajte bademe ili lješnjake. Orašasto voće možete nasjeckati ili ostaviti čitavo. Maknite posudu s vatre i nastavite miješati. Nakon nekoliko minuta u posudu dodajte meda po želji. Zobena kaša spremna je za poslužiti.
Za drugi recept žitarica za doručak pripremili smo vam kašu od heljde. Kaša od heljde je savršen izbor za vas. Potrebni sastojci za napraviti ovaj zdravi i ukusan doručak su 250 grama heljde, 60 grama maslaca i sol.
Prije svega, očistite heljdu. Operite je pod mlazom tekuće vode. Stavite u posudu u 300 ml vode da prokuha. Kada prokuha, ulijte u posudu sa heljdom. Posudu sa heljdom i vrelom vodom stavite na vatru da se kuha oko 20 minuta. Nakon što heljda upije svu tekućinu, maknite posudu s vatre i pomiješajte s maslacem. Posolite po ukusu i servirajte.
Žitarice za doručak savršen su način za započeti novi dan.