Kremasta juha od karfiola
Na spomen karfiola mnogi se naježe, ali ova kremasta juha oduševit će svako nepce i zaštiti tijelo od bakterija.
(FOTO: Pexels)
Sastojci:
- 400 grama karfiola
- pileći temeljac
- 170 grama tofua
- sol
- svježi papar
- 50 grama cheddar sira
- dva režnja češnjaka
Upute:
Kuhajte karfiol u vodi koja ključa ili ga pripremite kuhanjem na paru. Dodajte pileći temeljac i tofu u lonac, ubacite karfiol, sol, papar i češnjak te kuhajte nekoliko minuta, a zatim ručnim mikserom blendajte juhu kako bi postigli gustoću.
Recept prenosimo s Cara's Cravings.
Zimsko varivo od leće i povrća
Zimsko varivo od leće i povrća zagrijat će organizam, a češnjak, korijander i brojni začini spriječit će prehladu.
(FOTO: Pexels)
Sastojci:
- 85 grama crvene leće
- dvije mrvke, nasjeckane
- 3 štapića celera, nasjeckanih
- 2 mala poriluka, nasjeckana
- dvije žlice pasirane rajčice
- žlica timijana
- 3 velika režnja češnjaka
- žličica korijandra
Upute:
Ubacite leću, mrkve, celer, poriluk i dvije žlice pasirane rajčice te češnjak, timijan i korijander u lonac i prelijte s litrom i pol vruće vode te dobro promiješajte. Poklopite i pustite da se krčka 30 minuta dok povrće nije mekano.
Ako volite gušću teksturu, juhu možete blendati ručnim mikserom. Poslužite toplo.
Recept prenosi BBC Good Food.
Piletina na marokanski
I mesno jelo možete pretvoriti u pravu bombu za zdravlje.
(FOTO: Pexels)
Sastojci:
- 4 pileća prsa
- tri žlice maslinovog ulja
- dva luka, nasjeckana
- 100 grama rajčica
- 100 grama đumbira
- tri režnja češnjaka
- žličica kurkume
- žlica kumina, korijandera i cimeta
- velika tikva očišćena od sjemenki i narezana na velike komade
- 600 mililitara pilećeg temeljca
- žličica tamnog šećera
- 2 žlice vinskog octa
- 100 grama sušenih rajčica
Upute:
Začinite pileća prsa i zagrijte dvije žlice maslinovog ulja na tavi i lagano popecite piletinu sa svih strana. Uklonite ju s vatre i stavite na tanjur.
Luk, 100 grama rajčica, đumbir i češnjak izmiksajte u pastu. Jedan luk pirjajte na maslinovog ulju, a zatim dodajte kurkumu i kumin te korijander i cimet te pirjajte još minutu. Dodajte pastu i sve promiješajte.
Stavite piletinu u taj umak i u lonac dodajte tikvu, pileći temeljac, šećer i vinski ocat. Pustite da ključa 30 minuta dok piletina nije potpuno kuhana. Izvadite piletinu i nasjeckajte ja na srednje komadiće te u lonac dodajte sušene rajčice.
Dodajte sol i papar po želji te poslužite toplo s feta sirom ili vrhnjem.
Recept prenosi BBC Good Food.
Brza pesto piletina
Za one koji imaju malo vremena i ne mnogo namirnica u frižideru - ovo je odličan obrok.
(FOTO: Thinkstock)
Sastojci:
- žlica maslinovog ulja
- 4 pileća prsa
- 200 grama cherry rajčica
- tri žlice pesto umaka
- tri žlice vrhnja
- svježi bosiljak, pola glavice luka, papar i sol
Upute:
Zagrijte ulje na tavi i dodajte piletinu. Pecite 12 do 15 minuta dok nije gotova. Začinite uz sol i papar te pirjajte luk. Narežite cherry rajčice po pola i dodajte ih u tavu te pirjajte dok malo ne omekšaju. Smanjite temperaturu i dodajte pesto i vrhnje dok se potpuno ne spoje u umak. U piletinu s pestom dodajte puno svježeg bosiljka, a kao prilog poslužite brokulu, rižu ili salatu po želji.
Recept prenosi BBC Good Food.