To što je berba gotova ne znači da ne postoje zimski radovi vinogradu. Zima je jednako važno vrijeme za poljoprivrednike jer koriste zimsko mirovanje kako bi se pripremili za sljedeću sezonu rasta.
Zimski radovi u vinogradu uključuju rezidbu. Zimska rezidba jedan je od najvažnijih aspekata upravljanja vinovom lozom.
Rezidba može učiniti veliku razliku u kvaliteti grožđa. Loza se ne smije previše podrezati, ali ne smije ni premalo jer u oba slučaja dolazi do negativnog ishoda. Premalo podrezana dovodi do prevelike krošnje ili previše grozdova, čime se smanjuje kvaliteta. Previše podrezana će potrošiti veći dio svoje energije na uzgoj lišća, a ne na proizvodnju i dozrijevanje plodova. Zimsko obrezivanje također omogućuje vinarima da uklone sve potencijalno zaražene površine vinove loze koje se mogu pojaviti tijekom vlažne sezone nakon berbe.
Zimski radovi u vinogradu u hladnim regijama:
U regijama gdje postoji opasnost od mraza ili snijega, vinari također moraju zaštititi svoje vinove loze od vremenskih nepogoda. Jedan od načina na koji se to postiže je pokrivanje baze vinove loze zemljom ili slamom. To zaustavlja eroziju koju izazivaju oluje i pomaže da se neke od najgorih posljedica hladnoće suzbiju. Ovo su zimski radovi u vinogradu kojih se svaki dobar vinar mora pridržavati.