Pripremite zimska jela na žlicu i oduševite svoje ukućane. Donosimo vam nekoliko recepata, prijedloga za zimska jela na žlicu.
Sekeli gulaš
Spada u klasična zimska jela na žlicu koje su pripremale još naše bake. On pomaže za jačanje imuniteta i štiti od prehlade.
Potrebni sastojci:
- ½ kg junetine
- ½ kg kiselog kupusa
- 1 luk
- mljevena crvena paprika
- sol i papar
- lovorov list
Upute za pripremu:
Luk narezati na sitne kockice i dinstati ga dok ne dobije laganu zlatnu boju. Zatim dodati meso narezano na kockice i žličicu mljevene crvene paprike, te lovorov list i podlijemo vodom. Meso je potrebno dinstati oko pola sata uz podlijevanje vodom.
Odvojeno kuhati kupus oko 20 minuta.
Kupus dodati mesu, podlijati vodom, posoliti i popapriti te kuhati još 10 minuta, a ukoliko je potrebno i dulje.
Ćufte
Potrebni sastojci:
- 400 g mljevene junetine
- 150 g luka
- 1 jaje
- 150 g pšeničnog brašna
- 100 g kruha
- 1 dL mlijeka
- 100 g pasirane rajčice
- 2 lovorova lista
- 3 režnja češnjaka
- Ulje
- Sol
- Papar
- List bosiljka
Upute za pripremu:
U posudi pomiješati mljeveno meso, luk, jaje, kruh (koji je prethodno natopljen u mlijeku pa ocijeđen), papar i sol te dobro promiješati.
Od dobivene smjese napraviti kuglice veličine po želji. Kuglice je potrebno uvaljati u brašno i popržiti u ulju.
Zatim je potrebno u lonac usipati malo ulja od prženja, dodati kuglice, pire od rajčice, lovorov list, češnjak, bosiljak, sve to zalijati vodom da pokrije ćufte i kuhati na laganoj vatri 15-20 minuta.
Oba zimska jela na žlicu poslužuju se uz pire krumpir.