Kuhati na lešo znači kuhati bilo koje drugo lisnato zeleno povrće na isti način kao i blitvu. Dakle, na isti način možemo pripremiti špinat na blitvu, raštiku, zelje ili bilo koje drugo lisnato povrće. Danas pripremite zelje na lešo uz naš tradicionalni recept za zelje na lešo.
Sastojci za zelje na lešo:
- 1 kg zelja
- 4 krumpira (na kocke)
- 1-2 češnja češnjaka (mljevenog)
- 3-4 žlice maslinovog ulja
- posolite i popaprite po ukusu
Kako se priprema zelje na lešo?
Zelje operite i odrežite bijele peteljke. Stabljike nasjeckajte na kockice veličine palca, a listove na trakice. Zakuhajte vodu, dodajte sol i kuhajte stabljike i krumpir 12-15 minuta ili dok krumpir gotovo ne omekša. Zatim ubacite lisnate trake. Kuhajte oko 5 minuta.
Dobro ocijedite. Začinite maslinovim uljem, mljevenim češnjakom, soli i paprom. Snažno umutiti drvenom kuhačom da se krumpir malo raspadne i dodati u kremastu blitvu. Zelje na lešo poslužite uz bilo koju vrstu ribe ili radnim danom uz jaja.