Svježi, zeljasti okus zelenog papra izvrstan je za začinjanje. Branje papra u zrnu dok je još nezreo i zelene boje je tajna proizvodnje zelenog, a ne crnog papra.
Za razliku od bijelog i crnog papra, zeleni papar se bere kada bobice još nisu zrele. Boja paprike ovisi o tome kada se bobice beru i kako se obrađuju nema nikakve veze s različitim vrstama biljke paprike. Kako se bobice beru rano, zeleni papar ima posebno svjež i blago voćni okus. Također je najblaži od svih sorti papra. U potrazi za paprom, Kristofor Kolumbo se 1492. iskrcao na Karibima i “otkrio” Ameriku. Umjesto da sa sobom vrati papar u Europu, donio je nove ljute začine poput čilija i pimenta.
Cijeli zeleni papar u zrnu idealan je za zaokruživanje okusa umaka i marinada. Oni također daju chutneyima svoj karakterističan pikantan okus. Osim slanih jela, zeleni papar ima odličan okus u desertima poput voćnih salata i voćnih kolača jer nadopunjuje okus meda. Za zeleni papar vrijedi isto pravilo kao i za druge vrste paprike, treba ga mljeti svježeg kad je to moguće jer brzo gubi svoj okus.