Zelena plijesan na kobasicama i drugim suhomesnatim proizvodima znak je da je prostorija u kojoj ga držite ili previše vlažna ili vrlo slabo prozračena. Još uvijek možete pokušati spasiti svoju sušenu salamu, šunku i kobasice tako da smanjite vlagu ili povećate protok zraka u prostoriju kako biste uklonili lošu plijesan. Dakle zelena plijesan na kobasicama nastaje kada je vlažnost zraka visoka. Tako da znate da možete spriječiti zelenu plijesan na kobasicama samo ako osigurate suhi zrak.
Kako se uklanja zelena plijesan na kobasicama?
Ako uočite zelenu plijesan koja se pojavljuje na suhomesnatom mesu u ranoj fazi, još uvijek možete sačuvati veći dio kontaminiranog komada. Jednostavno umočite krpu u ocat i njome obrišite dlakave gljivice s mesa. Ocat djeluje kao dezinficijens, a njegov bi miris trebao nestati za nekoliko dana.
Kako biste spriječili ponovnu pojavu zelene plijesni, trebali biste premjestiti svo meso u drugu prostoriju. Obrišite zidove u skladištu s još octa i ostavite ga otvorenim nekoliko dana kako biste ubili posljednje spore plijesni u zraku. Vrlo je važno spriječiti dugotrajno izlaganje ovoj plijesni.