Slasne vege tortilje
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Broj osoba: 2
Sastojci:
- maslinovo ulje ili suncokretovo ulje
- 1 luk, oguljen i narezan
- 1 velika zelena paprika, očišćena i narezana
- 400 grama pasirane rajčice i pelata
- 250 grama graha
- jedna žlica limunoog soka
- 4 tortilje
- sir po izboru (gauda, mozzarella itd.)
- sol, papar, chilli
(FOTO: Pixabay)
Upute:
1. Zagrijte ulje na velikoj tavi i dodajte luk i papriku i prijajte tri minute. Dodajte pelate ili pasirani rajčicu te grah. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 10 minuta.
2. Na drugoj tavi prepecite tortilje koje ste prethodno lagano premazali maslinovim uljem. Napunite ih umakom te dodajte sir po želji. Kratko pustite na tavi dok se sir lagano ne rastopi.
Servirajte uz vrhnje sa strane.
Rižoto od slanutka i piletine
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Broj osoba: 4
Sastojci:
- dvije žlice maslinovog ili suncokretovog ulja
- jedan luk, narezan
- dva režnja češnjaka
- 250 grama arborio riže
- 100 mililitara bijelog vina ili vode
- litra pilećeg temeljca (jedna kocka)
- 250 grama piletine, nasjeckane na komadiće
- 200 grama slanutka
- sir po želji
- sol, papar
(FOTO: Thinkstock)
Upute:
1. Zagrijte ulje na tavi i dodajte luk i češnjak. Pržite dvije minute, a zatim dodajte rižu i promiješajte.
2. Ulijte malo vina ili vode te pustite da ključa minutu, a zatim ulijte temeljac. Neka se sve kuha desetak minuta, dok riža skoro pa gotova.
3. Dodajte ostatak vina/vode, komadiće piletine i slanutak. Kuhajte srednjoj temperaturi dok piletina nije gotova te posolite. Ubacite u sir po želji i sve promiješajte kako biste dobili kremastu teksturu.
4. Dodajte papar po želji.
Brzo varivo od leće
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Broj osoba: 2
Sastojci:
- jedan bijeli luk, narezan
- dvije žlice ulja
- tri režnja češnjaka, sitno nasjeckano
- 2 mrkve, oguljene i narezane
- 100 grama gotove leće
- jedan krumpir
- povrtni temeljac
(FOTO: Pixabay)
Upute:
1. Zagrijte ulje u loncu i dodajte luk. Neka se prži dvije minute, a zatim ubacite češnjak i mrkve.
2. U lonac dodajte litru kipuće vode, leću i kocku temeljca te nasjeckani krumpir. Poklopijte loncem i pustite da se kuha na srednjoj temperaturi oko 20 minuta.
3. Maknite s vatre i dodajte peršin. Možete servirati uz dodatak kiselog vrhnja.
U ovo varivo možete po želji dodati i meso.
Recepte prenosimo s BBC Food.