POLJSKI RECEPT /

Poznati lijek protiv mamurluka: Juha koja krijepi dušu, vole je i oni koji ne piju

Image

Temelj žureka je zakwas - fermentirano raženo brašno, a priprema je suludo jednostavna

11.9.2024.
23:39
VOYO logo

Rijetki su oni koji dan nakon pijančevanja nisu posezali za raznim metodama protiv mamurluka. Poljaci nakon izlaska često jedu gustu juhu od fermentiranog raženog brašna - žurek.

Image
JESTE LI ZNALI? /

Preispitajte svoje higijenske navike u kupaonici, mogle bi ugroziti vaše zdravlje

Image
JESTE LI ZNALI? /

Preispitajte svoje higijenske navike u kupaonici, mogle bi ugroziti vaše zdravlje

Temelj žureka je zakwas - fermentirano raženo brašno. Vrijeme koje mu je potrebno za fermentaciju najčešće je četiri do pet dana, a priprema je suludo jednostavna, evo recepta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za zakwas:

  • 100 grama raženog brašna
  • 500 ml vode
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 lovorov list
Image
Foto: Profimedia

Sastojci za juhu žurek:

  • ½ kg bijelih kobasica
  • 200 grama slanine
  • 50 grama umaka od hrena
  • 2 srednja luka
  • 1 velika mrkva
  • 1 veliki pastrnjak
  • 1 korijen celera
  • 2-3 lovorova lista
  • 2 čajne žličice mažurana
  • sol i bijeli papar po želji
  • šaka svježeg peršina

Za ukrašavanje juhe:

  • malo kiselog vrhnja
  • tvrdo kuhana jaja
Image
Foto: Profimedia

Priprema juhe:

  • U staklenku uliti toplu vodu i dodati brašno, očišćene češnjeve češnjaka i lovorov list. Dobro promiješati, a staklenku čvrsto zatvoritei celofanom i gumicom.
  • Staklenku je potrebno spremiti na tamno i toplo mjesto te je svaki dan otvorii kako biste pustili zrak iz nje pa je nakon puštanja zraka zatvorite na isti način. Nakon dva dana izvadite lovorov list i češnjak iz staklenke.
  • Kada se na dnu staklenke pojavi smeđa tekućina, a na vrhu bjelkasta spužvasta smjesa zakwas će biti spreman za korištenje.
  • U loncu prepržite sjeckanu slaninu, luk i kobasice.
  • Uklonite luk, slaninu i kobasice iz lonca, a na njihovoj masnoći prepržite luk, pasternjak i celer. 
  • U lonac dodajte više od litru vode i začinite je sa soli, mažuranom, peršinom i lovorovim listom.
  • Kuhajte dok povrće ne omekša.
  • Dodajte zakwas, luk sa slaninom i kobasicama te umak od hrena i kuhajte još desetak minuta.
  • Na kraju dodajte žlicu kiselog vrhnja i tvrdo kuhana jaja.

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: DIREKT je skuhao boršč. Ne, to nije ruska tradicionalna juha od cikle, nego ukrajinska: 'Ne damo vam svoju juhu'

Image
Foto: Profimedia
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo