POLJSKI RECEPT /

Poznati lijek protiv mamurluka: Juha koja krijepi dušu, vole je i oni koji ne piju

Image

Temelj žureka je zakwas - fermentirano raženo brašno, a priprema je suludo jednostavna

11.9.2024.
23:39
VOYO logo

Rijetki su oni koji dan nakon pijančevanja nisu posezali za raznim metodama protiv mamurluka. Poljaci nakon izlaska često jedu gustu juhu od fermentiranog raženog brašna - žurek.

Image
JESTE LI ZNALI? /

Preispitajte svoje higijenske navike u kupaonici, mogle bi ugroziti vaše zdravlje

Image
JESTE LI ZNALI? /

Preispitajte svoje higijenske navike u kupaonici, mogle bi ugroziti vaše zdravlje

Temelj žureka je zakwas - fermentirano raženo brašno. Vrijeme koje mu je potrebno za fermentaciju najčešće je četiri do pet dana, a priprema je suludo jednostavna, evo recepta.

Sastojci za zakwas:

  • 100 grama raženog brašna
  • 500 ml vode
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 lovorov list
Image
Foto: Profimedia

Sastojci za juhu žurek:

  • ½ kg bijelih kobasica
  • 200 grama slanine
  • 50 grama umaka od hrena
  • 2 srednja luka
  • 1 velika mrkva
  • 1 veliki pastrnjak
  • 1 korijen celera
  • 2-3 lovorova lista
  • 2 čajne žličice mažurana
  • sol i bijeli papar po želji
  • šaka svježeg peršina

Za ukrašavanje juhe:

  • malo kiselog vrhnja
  • tvrdo kuhana jaja
Image
Foto: Profimedia

Priprema juhe:

  • U staklenku uliti toplu vodu i dodati brašno, očišćene češnjeve češnjaka i lovorov list. Dobro promiješati, a staklenku čvrsto zatvoritei celofanom i gumicom.
  • Staklenku je potrebno spremiti na tamno i toplo mjesto te je svaki dan otvorii kako biste pustili zrak iz nje pa je nakon puštanja zraka zatvorite na isti način. Nakon dva dana izvadite lovorov list i češnjak iz staklenke.
  • Kada se na dnu staklenke pojavi smeđa tekućina, a na vrhu bjelkasta spužvasta smjesa zakwas će biti spreman za korištenje.
  • U loncu prepržite sjeckanu slaninu, luk i kobasice.
  • Uklonite luk, slaninu i kobasice iz lonca, a na njihovoj masnoći prepržite luk, pasternjak i celer. 
  • U lonac dodajte više od litru vode i začinite je sa soli, mažuranom, peršinom i lovorovim listom.
  • Kuhajte dok povrće ne omekša.
  • Dodajte zakwas, luk sa slaninom i kobasicama te umak od hrena i kuhajte još desetak minuta.
  • Na kraju dodajte žlicu kiselog vrhnja i tvrdo kuhana jaja.

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: DIREKT je skuhao boršč. Ne, to nije ruska tradicionalna juha od cikle, nego ukrajinska: 'Ne damo vam svoju juhu'

Image
Foto: Profimedia
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike