Rijetki su oni koji dan nakon pijančevanja nisu posezali za raznim metodama protiv mamurluka. Poljaci nakon izlaska često jedu gustu juhu od fermentiranog raženog brašna - žurek.
Temelj žureka je zakwas - fermentirano raženo brašno. Vrijeme koje mu je potrebno za fermentaciju najčešće je četiri do pet dana, a priprema je suludo jednostavna, evo recepta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci za zakwas:
- 100 grama raženog brašna
- 500 ml vode
- 2 češnja češnjaka
- 1 lovorov list
Sastojci za juhu žurek:
- ½ kg bijelih kobasica
- 200 grama slanine
- 50 grama umaka od hrena
- 2 srednja luka
- 1 velika mrkva
- 1 veliki pastrnjak
- 1 korijen celera
- 2-3 lovorova lista
- 2 čajne žličice mažurana
- sol i bijeli papar po želji
- šaka svježeg peršina
Za ukrašavanje juhe:
- malo kiselog vrhnja
- tvrdo kuhana jaja
Priprema juhe:
- U staklenku uliti toplu vodu i dodati brašno, očišćene češnjeve češnjaka i lovorov list. Dobro promiješati, a staklenku čvrsto zatvoritei celofanom i gumicom.
- Staklenku je potrebno spremiti na tamno i toplo mjesto te je svaki dan otvorii kako biste pustili zrak iz nje pa je nakon puštanja zraka zatvorite na isti način. Nakon dva dana izvadite lovorov list i češnjak iz staklenke.
- Kada se na dnu staklenke pojavi smeđa tekućina, a na vrhu bjelkasta spužvasta smjesa zakwas će biti spreman za korištenje.
- U loncu prepržite sjeckanu slaninu, luk i kobasice.
- Uklonite luk, slaninu i kobasice iz lonca, a na njihovoj masnoći prepržite luk, pasternjak i celer.
- U lonac dodajte više od litru vode i začinite je sa soli, mažuranom, peršinom i lovorovim listom.
- Kuhajte dok povrće ne omekša.
- Dodajte zakwas, luk sa slaninom i kobasicama te umak od hrena i kuhajte još desetak minuta.
- Na kraju dodajte žlicu kiselog vrhnja i tvrdo kuhana jaja.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: DIREKT je skuhao boršč. Ne, to nije ruska tradicionalna juha od cikle, nego ukrajinska: 'Ne damo vam svoju juhu'
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa