Postoji nekoliko razloga zašto se med stvrdne, ali važno je znati da ovo ne utječe na njegovu kvalitetu.
Med sadrži različite vrste šećera, a glavni su glukoza i fruktoza. Kada med sadrži više glukoze u odnosu na fruktozu, skloniji je stvrdnjavanju. Prirodna kristalizacija ne mijenja sastav meda i ne utječe na njegov okus i nutritivnu vrijednost.
Niske temperature također potiču kristalizaciju odnosno stvrdnjavanje meda, zbog čega se često stvrdne tijekom hladnijih mjeseci ili ako ga čuvamo u hladnjaku.
Med upija vlagu iz okoline, što može ubrzati stvrdnjavanje. Ako se med čuva u vlažnom okruženju, veća je vjerojatnost da će se brže stvrdnuti.
Ako želite vratiti med u tekuće stanje, nema potrebe za brigu. Stvrdnuti med možete lagano zagrijati u vodenoj kupelji na niskoj temperaturi. Ovo će pomoći razgraditi kristale i vratiti mu tekuću teksturu, ali izbjegavajte pregrijavanje, jer to može narušiti njegov okus i nutritivne vrijednosti.