Pčelinji proizvodi /

Zašto se med pjeni? Je li med dobar ako se pjeni?

Image
Foto: Pixabay

Med je prirodno slatka namirnica koju koristimo u brojnim jelima i napicima, no ponekad se s njime desi nešto čudno. Zašto se med pjeni?

22.7.2023.
14:59
Pixabay
VOYO logo

Kad kupite svježi med, on je obično u tekućem stanju. Međutim, med sadrži različite šećere poput glukoze i fruktoze, te je podložan procesu kristalizacije.

Kristalizacija je prirodna promjena u kojoj šećeri u medu postupno kristaliziraju, pretvarajući ga iz tekućeg u polučvrstu ili čvrstu strukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad med kristalizira, sitni kristali šećera počinju se formirati unutar meda. Kada miješate ili protresete med, ti kristali se lome i stvaraju mjehuriće zraka koji se zadržavaju u tekućini, što rezultira stvaranjem pjene.

Dakle, pjenjenje meda je posljedica ovog procesa kristalizacije i nema nikakve veze s umjetnim dodacima ili neispravnošću meda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjenjenje meda je potpuno prirodna pojava i znak da je med autentičan i neprerađen. Proces kristalizacije pokazuje da je med svjež i sadrži visoku razinu korisnih enzima i hranjivih tvari.

Ako želite vratiti med u tekuće stanje, jednostavno ga zagrijte lagano u vodenoj kupelji, no pazite da temperatura ne pređe 40 stupnjeva Celzijevih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo