Pčelinji proizvodi / Zašto se med pjeni? Je li med dobar ako se pjeni?

Image
Foto: Pixabay

Med je prirodno slatka namirnica koju koristimo u brojnim jelima i napicima, no ponekad se s njime desi nešto čudno. Zašto se med pjeni?

22.7.2023.
14:59
Pixabay
VOYO logo

Kad kupite svježi med, on je obično u tekućem stanju. Međutim, med sadrži različite šećere poput glukoze i fruktoze, te je podložan procesu kristalizacije.

Kristalizacija je prirodna promjena u kojoj šećeri u medu postupno kristaliziraju, pretvarajući ga iz tekućeg u polučvrstu ili čvrstu strukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad med kristalizira, sitni kristali šećera počinju se formirati unutar meda. Kada miješate ili protresete med, ti kristali se lome i stvaraju mjehuriće zraka koji se zadržavaju u tekućini, što rezultira stvaranjem pjene.

Dakle, pjenjenje meda je posljedica ovog procesa kristalizacije i nema nikakve veze s umjetnim dodacima ili neispravnošću meda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjenjenje meda je potpuno prirodna pojava i znak da je med autentičan i neprerađen. Proces kristalizacije pokazuje da je med svjež i sadrži visoku razinu korisnih enzima i hranjivih tvari.

Ako želite vratiti med u tekuće stanje, jednostavno ga zagrijte lagano u vodenoj kupelji, no pazite da temperatura ne pređe 40 stupnjeva Celzijevih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo