Kad kupite svježi med, on je obično u tekućem stanju. Međutim, med sadrži različite šećere poput glukoze i fruktoze, te je podložan procesu kristalizacije.
Kristalizacija je prirodna promjena u kojoj šećeri u medu postupno kristaliziraju, pretvarajući ga iz tekućeg u polučvrstu ili čvrstu strukturu.
Kad med kristalizira, sitni kristali šećera počinju se formirati unutar meda. Kada miješate ili protresete med, ti kristali se lome i stvaraju mjehuriće zraka koji se zadržavaju u tekućini, što rezultira stvaranjem pjene.
Dakle, pjenjenje meda je posljedica ovog procesa kristalizacije i nema nikakve veze s umjetnim dodacima ili neispravnošću meda.
Pjenjenje meda je potpuno prirodna pojava i znak da je med autentičan i neprerađen. Proces kristalizacije pokazuje da je med svjež i sadrži visoku razinu korisnih enzima i hranjivih tvari.
Ako želite vratiti med u tekuće stanje, jednostavno ga zagrijte lagano u vodenoj kupelji, no pazite da temperatura ne pređe 40 stupnjeva Celzijevih.