Zapečena riža na tavi ukusno je jelo i jedan od boljih načina pripreme riže. Kako se priprema zapečena riža na tavi?
Sastojci za zapečenu rižu na tavi:
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- 1 mrkva, narezana na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 4 zelena luka, narezana
- 2 jaja
- 1 šalica smrznutog graška
- 3 žlice ulja za kuhanje, podijeljeno
- 3 šalice kuhane i ohlađene riže
- 3 žlice soja umaka
- 1 žlica prženog sezamovog ulja
Priprema zapržene riže na tavi:
Lagano umutite jaja u maloj posudi. Zagrijte veliku tavu za zaprženu rižu na srednje jakoj vatri. Dodajte 2 žlice ulja za kuhanje i promiješajte. Dodajte jaja i lagano miješajte dok se ne skuhaju.
Kuhana jaja prebacite u čistu zdjelu ili tanjur. U tavi bi trebalo ostati dobra količina ulja. Pojačajte vatru na srednje jaku. Dodajte mrkvu narezanu na kockice te promiješajte i kuhajte oko dvije minute. Zatim dodajte papriku i čvrste bijele krajeve mladog luka. Kuhajte i miješajte još jednu minutu. Na kraju dodajte smrznuti grašak te promiješajte i kuhajte. Prebacite povrće u čistu zdjelu ili tanjur. Dodajte preostalu 1 žlicu ulja za kuhanje u tavu za zaprženu rižu i vrtite kako biste prekrili površinu. U tavu dodajte češnjak, đumbir i kuhanu i ohlađenu rižu.
Promiješajte i kuhajte oko 2 minute, ili dok se riža ne zapeče. Umak od soje i prženo sezamovo ulje prelijte preko zapržene riže. Pomiješajte zaprženu rižu i umak dok se ne ujednače. Isključite plin. Dodajte jaja i povrće natrag u tavu s zaprženom rižom i promiješajte da se sjedini.