Od zanimljivih slanih jela donosimo recept za slane rolice napravljene od najmekšeg tijesta. Evo kako se pripremaju slane rolice.
Sastojci za ovo zanimljivo slano jelo:
- 250 ml punomasnog mlijeka
- vrećica suhog kvasca
- 2 žlice šećera, podijeljene
- jaje
- 60 g maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi i izrezanog na 4 dijela
- žličica soli
- 390 g brašna
Pripremite tijesto za ovo zanimljivo slano jelo. U zdjeli samostojećeg miksera umutite toplo mlijeko, kvasac i 1 žlicu šećera. Pokrijte i ostavite da odstoji 5 minuta.
Dodajte preostali šećer, jaje, maslac, sol i 1 šalicu brašna. Kukicom za tijesto ili nastavkom s lopaticom miješajte/tucite na niskoj brzini 30 sekundi, ostružite stijenke zdjele gumenom lopaticom, zatim dodajte preostalo brašno. Tucite na srednjoj brzini dok se tijesto ne sjedini i ne odvoji od stijenki posude, oko 2 minute. Tijesto bi trebalo biti mekano i malo ljepljivo, ali ipak da se može mijesiti lagano pobrašnjenim rukama. Držite tijesto u mikseru i mutite dodatne 3 pune minute ili mijesite ručno na lagano pobrašnjenoj površini 3 pune minute.
Lagano namažite veliku zdjelu uljem ili neljepljivim sprejom. Stavite tijesto u zdjelu, okrećite ga da se sa svih strana obloži uljem. Pokrijte zdjelu aluminijskom folijom, plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Ostavite tijesto da se diže u relativno toplom okruženju 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.
Pripremite lim za pečenje. Kada je tijesto spremno, probušite ga da izađe zrak. Podijelite tijesto na 14-16 jednakih dijelova. Svaki komad oblikujte u glatku kuglu u pripremljenu tepsiju. Oblikovane rolice ostavite da se diže dok ne napuhnu, oko sat vremena. Namjestite rešetku pećnice na niži položaj i zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite ovo zanimljivo slano jelo 20-25 minuta ili dok ne porumene na vrhu.