Smrznuti tvrdi sir treba iskoristiti unutar šest do devet mjeseci od smrzavanja. Ne smijete ponovno zamrzavati sir koji je prethodno bio zamrznut i odmrznut.
Naučite korak po korak kako zamrznuti tvrdi sir, bilo da je cijeli, nasjeckan ili narezan.
Zamrzavanje blokova tvrdog sira
Ostavite blokove sira u originalnom pakiranju. Zamotajte ga u pergamentni papir, a zatim labavo pokrijte aluminijskom folijom. Stavite u hermetički zatvorenu vrećicu za zamrzavanje ili spremnik kako biste spriječili opekotine u zamrzivaču. Vrećice označite datumom i zamrznite do devet mjeseci.
Zamrzavanje naribanog tvrdog sira
Podijelite naribani tvrdi sir u vrećice za zamrzavanje i istisnite zrak. Označite vrećice i zamrznite do devet mjeseci.
Zamrzavanje kriški tvrdog sira
Odvojite kriške pomoću papira za pečenje. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici. Označite vrećice i zamrznite do devet mjeseci.
Smrznuti sir svih vrsta, pa tako i tvrdog, odmrzavajte u hladnjaku sedam do osam sati. Iskoristite unutar dva do tri dana od odmrzavanja.