Zamrzavanje je drevna metoda čuvanja hrane koja se koristi više od 3000 godina. To je učinkovit način da produžite rok trajanja hrane, smanjite otpad i uštedite novac. Ovdje saznajte sve što trebate znati o zamrzavanju svježeg kravljeg sira.
Ako odlučite zamrznuti svježi kravlji sir, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste osigurali najmanji gubitak kvalitete.
Podijelite kravlji sir u količine koje ćete vjerojatno upotrijebiti odjednom. Sir se također može naribati ili narezati prije zamrzavanja. Sir se može čuvati u originalnom pakiranju ili zamotan u foliju. Zamotani sir zatim treba staviti u hermetički zatvorenu vrećicu ili posudu s patentnim zatvaračem. Ovo je neophodno kako bi se spriječilo da suhi zrak uđe u sir.
Zamrznite sir što je brže moguće na najmanje -23 °C kako biste spriječili stvaranje velikih, ometajućih kristala leda. Sir se može čuvati zamrznut neograničeno dugo, ali za najbolju kvalitetu iskoristite kravlji sir unutar 6-9 mjeseci.
Smrznuti sir treba odmrznuti u hladnjaku na 0–1 °C. Nasjeckani sir za nadjev za pizzu ili kuhanje možete dodati izravno iz vrećice bez odmrzavanja.
Dodatno, kvalitetu možete poboljšati temperiranjem sira u hladnjaku nakon odmrzavanja. To znači da ga ostavite u hladnjaku nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o vrsti, da malo sazrije.