Ako trebate napraviti brzinski ručak ili večeru, odlična je stvar ako imate već pripremljen zamrznuti luk koji možete iskoristiti. Zamrznuti luk možete koristiti u juhi, gulašu, složencima, ali i sa mljevenim mesom.
Preporučuje se da iskoristite zamrznuti luk u roku od 3 do 6 mjeseci. Ono što vam je potrebno za zamrzavanje luka je naravno luk, nož, vrećice za zamrzavanje u koje ćete staviti pripremljen luk i zamrzivač.
Slijedite postupak kako bi znali zamrznuti luk za sljedeći put. Prvo očistite luk, a potom ga narežite na veličine koje vama odgovaraju.
Nasjeckan luk zatim prebacite u vrećicu za zamrzavanje, ali se trudite istisnuti što više zraka iz nje. Ako imate manje vrećice, iskoristite njih umjesto jedne velike jer će se luk brže i lakše smrznuti u manjim količinama.
Vrećicu ili vrećice u kojima se luk označite datumom kako bi znali kada ste ih smrznuli, odnosno do kada ih možete iskoristiti. Kako bi zamrzavanje luka bilo jednostavnije, vrećicu prvo možete staviti na lim za pečenje i staviti u zamrzivač kako bi luk u vrećici bio ravnomjerno raspoređen.
Nakon što se luk dobro zamrznuo na taj način, možete ga maknuti s lima i posložiti u zamrzivaču.