Pet najčešće korištenih vrsta soli su: rafinirana kuhinjska sol, morska sol, košer sol, ružičasta himalajska sol i keltska morska sol.
Rafinirana sol
Rafinirana sol, koja se naziva i kuhinjska sol, izvorno se proizvodi iz rudnika soli ili isparljive oceanske vode. Kad je hrana rafinirana (prerađena) promijenjena je u odnosu na prvotno stanje. Dakle, kao i u slučaju rafinirane soli, ono što je počelo kao koristan mineral brzo se pretvara u promijenjeno stanje.
Morska sol
Ako ste ikada jeli morsku sol, znate da postoji velika razlika u teksturi u usporedbi s tradicionalnom kuhinjskom soli. Morska sol često se krupnije melje, što znači da su pahuljice soli veće. Iako je morska sol definitivno bolji izbor od rafinirane kuhinjske soli, ipak nije najbolja. To je zbog zagađivača u našim morima i oceanima.
Košer soli
Ova vrsta soli ima ljuskavu, grubu strukturu. Košer sol je slična kuhinjskoj jer obje potječu iz podzemnih rudničkih naslaga ili isparene morske vode. Osim većih zrna i različite teksture, košer sol nije jodirana.
Ružičasta himalajska sol
Ružičasta himalajska sol potječe iz planina Himalaje. Poznata je kao najčišća sol na zemlji jer navodno nije kontaminirana suvremenim otrovima ili zagađivačima. Još jedna prednost himalajske soli je ta što sadrži manje količine natrija od kuhinjske soli. Osim toga, sadrži i male količine minerala poput željeza, kalija, magnezija i kalcija.
Keltska sol
Keltska morska sol potječe iz Bretanje, Francuska, u blizini Keltskog mora. Ima sivkastu nijansu i zadržava vlagu. Dakle, bez obzira na to kako čuvate ovu vrstu soli, ona će uvijek biti vlažna na dodir. Unatoč razlikama u teksturi, mnogi zdravstveni stručnjaci uspoređuju keltsku sol s ružičastom himalajskom soli zbog njezinog nutritivnog sadržaja. Keltska sol sadrži razne minerale u tragovima i ima manje natrija od obične kuhinjske soli.