Uobičajeni trio crnog, bijelog i zelenog papra u zrnu potječe od iste cvjetnice, samo se beru u različitim fazama rasta. Evo koje su razlike između ovih vrsta papra.
Crni papar u zrnu je najpoznatija vrsta papra.
Nesumnjivo jedan od najpoznatijih začina na svijetu, crni mljeveni papar je sveprisutni začin koji se uz sol najčešće nalazi u svakodnevnim začinima. Međutim, nisu sve vrste crnog papra u zrnu jednake. Ova vrsta papra uzgaja se u raznim regijama i poprima različite karakteristike ovisno o tome gdje su uzgojeni u svijetu.
Bijeli papar u zrnu je još jedna vrsta papra.
Možda prilično zbunjujuće, bijeli papar u zrnu zapravo su crni papar u zrnu s vanjskim omotačem uklonjenim nakon što se namoče u vodi. Imaju intenzivniji okus od crnog papra u zrnu, sa zemljanim podtonovima. Bijeli papar u zrnu idealan je za korištenje u bijelim umacima, pire krumpiru i u bilo kojoj bljeđoj hrani gdje bi crni papar u zrnu odvratio pažnju od jela.
Zeleni papar u zrnu je posljednja vrsta papra koju ćemo opisati.
Zeleni papar u zrnu je nezrela i nezrela zrna papra ubrana iz iste loze kao bijela i crna i dehidrirana ili konzervirana, s rezultirajućim blagim okusom. Aromatični su, svježijeg, voćnog okusa od bijelog ili crnog papra i obično se kisele kako bi se dulje sačuvali. To su sve vrste papra koje morate isprobati.