Ocat se dobiva fermentacijom alkoholnih tekućina, što rezultira kiselim ili gorkim okusom proizvoda prepunom octene kiseline. Jabučni ocat bogat je octenom kiselinom, za koju mnogi vjeruju da pomaže poboljšati razinu šećera u krvi i inzulina.
Osim toga, tvrdi se da jabučni ocat povećava razinu sitosti, što znači da će se ljudi koji ga konzumiraju osjećati sito dulje od onih koji to ne čine.
Koje su tri najpopularnije vrste octa? Bijeli ocat je najčešća vrsta octa koja se koristi u kuhinjama. Oštrog je mirisa i okusa. To je zato što se bijeli ocat destilira iz žitarica, što rezultira hrskavim i bistrim proizvodom.
Sljedeća vrsta octa je jabučni ocat. Jedna od najčešćih vrsta octa, jabučni ocat, koristi se za aromatiziranje i očuvanje hrane. Izrađuje se dodavanjem bakterija i kvasca u tekućinu zgnječenih i procijeđenih jabuka kako bi se stvorio proces fermentacije. Zatim se u smjesu dodaje šećer, te tekućina postaje alkoholna. Upravo se taj alkoholni sok još jednom fermentira i pretvara u ocat.
Ne mogu se nabrajati vrste octa bez da se spomene balzamični ocat. Ovaj ocat porijeklom iz Italije jedina je vrsta koja se ne proizvodi fermentacijom alkohola. Poput finog vina, balzamični ocat nastaje odležavanjem prešanog grožđa u hrastovim bačvama.