Luk sadrži antioksidanse i spojeve koji se bore protiv upale, smanjuju trigliceride i razinu kolesterola - a sve to može smanjiti rizik od srčanih bolesti, količina ovisi o vrsti luka. Sve vrste luka poznate su po svojim protuupalnim svojstvima. Osnovne vrste luka su žuti, slatki, crveni i bijeli luk.
Ako u receptu nije navedeno koju vrstu luka koristiti, najsigurniji izbor je žuti luk. Žuti luk je vaš standardni luk za kuhanje. Žuti luk se izuzetno dobro drži u procesu karameliziranja jer je to dugo, sporo zagrijavanje
Popularni slatki luk uključuje Vidalias, Walla Wallas i Mauis. Ove dobro poznate sorte imaju blijedožutu kožu. Unutrašnjost može izgledati bijelo, ali je žuta. Ako tražite luk koji ima nevjerojatan okus sirov u salatama, zalogajima ili nasjeckan kao ukras, odlučite se za slatki luk. Jednostavno imaju onaj blagi okus luka s dozom slatkoće koji možete koristiti u raznim stvarima.
Crveni luk je sveprisutan u salatama, sendvičima i drugim sirovim pripravcima dijelom zbog svoje privlačne tamnoljubičaste boje. Međutim crveni luk može imati stvarno papren, ljut okus. Ova je sorta najslađa od ožujka do rujna. Crveni luk dobro se slaže sa zelenim povrćem jednako jakog okusa poput kelja ili rikule
Bijeli luk je vrsta luka koju ćete obično pronaći u pripremljenim salatama. Njihov blago slatki okus pridonosi svježim salsama. Također se obično poslužuju u restoranima s roštiljem s tanjurom mesa, kiselih krastavaca i priloga.