U snježno baranjsko jutro, ništa nije ljepše od zvuka topljenja čvaraka.
Rumenili su se čvarci na Čvarakfestu u Karancu, gdje nam je Josip Đurković iz Berenčanaca otkrio svoju majstorsku tajnu.
"Leđna slanina, krta, što deblja to bolja. Treba je rezati na tanko", otkriva Josip.
A zatim, topljenje na vatri i veslanje...
"Treba ih topiti oko sat vremena. Da bi bili potpuno gotovi, sat i 20 minuta", kaže Mlade Đermanović iz Jagodnjaka.
Dodaje se malo mlijeka za boju i dobija se vrhunski proizvod. No svinje danas nisu domaće i masne, već mršave i uvozne, pa čvarak više nije sirotinjsko slavonsko jelo. Kilogram stoji 100 kuna.
"Danas ispada da je čvarak delicija i da je nešto što je dozvoljeno pojedincima koji imaju dobre financije. Pa umirovljenik ne može kupiti čvarak za 100 kuna", kaže Vladimir Flačer iz Osijeka.
No čvarak nije izgubio slavonsku dušu pa domaćice i dalje izmišljaju nove gastronomske delicije. Ljuta pašteta od čvarka, zimnica od čvarka...
A uz fino, najbolje ide vino. No ni od masnoća strahovati ne treba, jer slavonska crna fajferica daje - zdravu mast.
"Najzdraviji kolesterol, neki kažu da je čvarak multivitaminski proizvod", kaže Vladimir iz Vukojevaca.
Da je čvarak multivitaminski proizvod nismo znali, no na Čvarakfestu, od njega se nećete udebljati.
Stari ljudi govore da se kalorije od čvaraka najbolje potroše u slavonskom kolu. Jer u Slavoniji i Baranji, sve završava plesom i pjesmom.