Ledena berba Chardonnaya /

Vino koja će biti prava poslastica za sva osjetila, a ne zna mu se još ime ni cijena

Image
Foto: Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL

U vinskom podrumu Jeruzalem hladno prešanje očišćenih ledenih bobica odvija se u kontroliranim uvjetima, a vino će dozrijeti tek za dvije godine

11.1.2017.
9:30
Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Zahvaljujući niskim temperaturama početkom siječnja, slovenski su vinogradari prvi put nakon šest godina s toplim zimama dočekali ledenu berbu koja daje aromatično "ledeno vino", plemenitu kapljicu žute jantarne boje, raskošnog bukea i specifičnoga slatko-kiselog okusa.

Najveći slovenski vinski podrum Jeruzalem iz Ormoža obrao je u nedjelju vinograd s grožđem izabranim za zimsku ledenu berbu, a ručna berba pri temperaturi 12 stupnjeva ispod ništice ugrijala je prste veselih vinogradara ormoške zadruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od ledene berbe grožđa sorte chardonnay očekujemo oko 380 litara ledenog vina iznimne kakvoće", kazao je glavni enolog jeruzalemskog podruma Mitja Herga.
Temperatura zraka za ledenu berbu mora biti dovoljno niska da se bobice grožđa potpuno smrznu. To znači da temperatura duže vrijeme mora biti ispod minus 10 stupnjeva Celzija, što utječe na zgušćivanje šećernog soka i povećan sadržaj šećera u moštu od najmanje 128 stupnjeva oechsla.

Hladno prešanje očišćenih ledenih  bobica u podrumu Jeruzalem odvija se u kontroliranim uvjetima, a vino će dozrijeti tek za dvije godine, pa još razmišljaju koje će mu ime dati i po kojoj će ga cijeni prodavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To vino će biti prava poslastica za sva osjetila, s privlačnom zlatno-žutom bojom i raskošnim plemenitim dodatnim okusom po suhom voću", kaže enolog iz Jeruzalema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo