Zahvaljujući niskim temperaturama početkom siječnja, slovenski su vinogradari prvi put nakon šest godina s toplim zimama dočekali ledenu berbu koja daje aromatično "ledeno vino", plemenitu kapljicu žute jantarne boje, raskošnog bukea i specifičnoga slatko-kiselog okusa.
Najveći slovenski vinski podrum Jeruzalem iz Ormoža obrao je u nedjelju vinograd s grožđem izabranim za zimsku ledenu berbu, a ručna berba pri temperaturi 12 stupnjeva ispod ništice ugrijala je prste veselih vinogradara ormoške zadruge.
"Od ledene berbe grožđa sorte chardonnay očekujemo oko 380 litara
ledenog vina iznimne kakvoće", kazao je glavni enolog
jeruzalemskog podruma Mitja Herga.
Temperatura zraka za ledenu berbu mora biti dovoljno niska da se
bobice grožđa potpuno smrznu. To znači da temperatura duže
vrijeme mora biti ispod minus 10 stupnjeva Celzija, što utječe na
zgušćivanje šećernog soka i povećan sadržaj šećera u moštu od
najmanje 128 stupnjeva oechsla.
Hladno prešanje očišćenih ledenih bobica u podrumu Jeruzalem odvija se u kontroliranim uvjetima, a vino će dozrijeti tek za dvije godine, pa još razmišljaju koje će mu ime dati i po kojoj će ga cijeni prodavati.
"To vino će biti prava poslastica za sva osjetila, s privlačnom zlatno-žutom bojom i raskošnim plemenitim dodatnim okusom po suhom voću", kaže enolog iz Jeruzalema.