Varivo od leće i ječma odlično je glavno jelo koje će vas oduševiti. Pripremite barem jedanput tjedno varivo i neka se varivo od leće i ječma nađe na jelovniku. Kako pripremiti varivo od leće i ječma?
Sastojci za varivo od leće i ječma:
- 1/2 šalice smeđe leće
- 1/2 šalice ječma
- 200 g narezanih gljiva
- 1 zelena paprika ili celer
- 3 mrkve
- 1 žuti luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 šalice narezanih rajčica
- 5 šalica juhe od povrća
- 1/2 šalice crnog vina
- 2 lovorova lista
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- sol i papar
- začini prema želji
Varivo od leće i ječma priprema:
Pripremu variva od leće i ječma započnite zagrijavanjem dvije žlice maslinovog ulja u velikom loncu ili pećnici na srednje jakoj temperaturi.
U sljedećem koraku unutra ubacite unutra luk, papar, češnjak i mrkvu i pirjajte pet minuta. Umiješajte gljive, začine prema želji, češnjak u prahu i prstohvat soli i papra pa nastavite pirjati još nekoliko minuta.
Ulijte crno vino pa pojačajte vatru da tekućina počne ključati. Kuhajte desetak minuta, važno je pustiti da se količina vina prepolovi.
Zatim dodajte juhu od povrća, rajčice narezane na kockice i lovor i promiješajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte i leću i ječam i ostaviti da se kuha na jakoj temperaturi još oko pet minuta, dok se sve ne zagrije.
Smanjite vatru na laganoj vatri i ostavite da odstoji oko dvadeset do trideset minuta. Varivo od leće i ječma posolite i popaprite po ukusu.