Varivo od ječma jednostavno je jelo puno povrća i žitarica. Za kuhanje variva od ječma bit će vam potrebno oko sat vremena. Varivo od ječma možete staviti u hladnjak i jesti još i nekoliko dana nakon pripreme.
Sastojci potrebni za pripremu variva od ječma su:
- žlica maslinovog ulja
- glavica luka, nasjeckana
- 2 mrkve, oguljene i narezane
- 2 stabljike celera, narezane na kockice
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 šalica ječma
- 1 konzerva rajčice
- nekoliko komada krumpira, narezanih na kockice
- 3 šalice povrtnog temeljca
- pola žličice majčine dušice
- pola žličice origana
- 3 lista kelja, očišćena i nasjeckana
- 2 žličice limunovog soka
- sol
- papar
Upute za priprema variva od ječma:
Dodajte maslinovo ulje u lonac na srednje jakoj vatri. Zatim luk, mrkvu i celer i kuhajte 8 minuta uz povremeno miješanje. Nakon toga dodajte češnjak i pastu od rajčice i nastavite kuhati 1 minutu.
Dodajte ječam, rajčice narezane na kockice, krumpir, povrtnu juhu, majčinu dušicu i origano i pustite da prokuha.
Smanjite vatru i kuhajte 30-40 minuta dok ječam i krumpir ne omekšaju. U zadnjim minutama kuhanja dodajte listove kelja i miješajte dok ne omekšaju.
Dodajte limunov sok, sol i papar po ukusu.