Suhi kolačići / Vanil kiflice od lješnjaka - recept i priprema

Image

Iako vjerojatno ne postoji osoba koja ne voli klasične vanilin kiflice ili ih barem nije jednom u životu kušala, s vremena na vrijeme dobro je napraviti promjenu i odmaknuti se od tradicije. Donosimo vam sjajan recept za vanilin kiflice od lješnjaka.

5.1.2023.
15:05
VOYO logo

Vanilin kiflice su više od običnih kolačića. One su simbol obitelji i tradicije. Nema obiteljskog okupljanja, proslava, blagdana bez tih malih prhkih kolačića. Mogu se praviti s orasima, lješnjacima, bademima i bilo kojim orašastim plodovima, ovisno o ukusu.

Kako bismo vam pomogli, donosimo vrlo jednostavan recept za vanilin kiflice s lješnjacima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 40 dkgg oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 25 dkg maslaca
  • jaje
  • 7 dkgg šećera + vanilin šećer
  • 10 dkg prženih mljevenih lješnjaka
  • šećer u prahu + vanilin šećer

Vanil kiflice od lješnjaka:

U širu posudu za miješanje stavite brašno, dodajte sol, šećer i lješnjake. Sve lagano rukama promiješajte da se sastojci ravnomjerno pomiješaju i prorahle. Nakon toga, u sredini napravite jamicu u koju stavite cijelo jaje. Vilicom ga umutite i povežite sa suhim sastojcima. Uzmite hladan maslac iz hladnjaka i naribajte ga na krupni ribež za jabuke direktno po brašnu. Nakon što potrošite sav maslac, vilicom ga umiješajte u tijesto koliko možete. Kada je masa dovoljno pomiješana umijesite glatko tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto formirajte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku da se ohladi. Nakon toga možete nastaviti s pripremom vanilin kiflica od lješnjaka.

Nakon pola sata, narežite komade i razvaljajte rukama u obliku valjka. Režite podjednake komadiće, zarolajte dlanovima, formirajte kiflicu i stavite u tepsiju na masni papir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pećnicu zagrijte na 170°C te stavite vašu tepsiju s vanilin kiflicama od lješnjaka. Pecite deset minuta pazeći da vam ne požute. Nakon deset minuta ih izvadite i vruće uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s usitnjenim vanilin šećerom. Slažite ih tako da se ne dodiruju dok se potpuno ne ohlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo