Vanilin kiflice su više od običnih kolačića. One su simbol obitelji i tradicije. Nema obiteljskog okupljanja, proslava, blagdana bez tih malih prhkih kolačića. Mogu se praviti s orasima, lješnjacima, bademima i bilo kojim orašastim plodovima, ovisno o ukusu.
Kako bismo vam pomogli, donosimo vrlo jednostavan recept za vanilin kiflice s lješnjacima:
- 40 dkgg oštrog brašna
- prstohvat soli
- 25 dkg maslaca
- jaje
- 7 dkgg šećera + vanilin šećer
- 10 dkg prženih mljevenih lješnjaka
- šećer u prahu + vanilin šećer
Vanil kiflice od lješnjaka:
U širu posudu za miješanje stavite brašno, dodajte sol, šećer i lješnjake. Sve lagano rukama promiješajte da se sastojci ravnomjerno pomiješaju i prorahle. Nakon toga, u sredini napravite jamicu u koju stavite cijelo jaje. Vilicom ga umutite i povežite sa suhim sastojcima. Uzmite hladan maslac iz hladnjaka i naribajte ga na krupni ribež za jabuke direktno po brašnu. Nakon što potrošite sav maslac, vilicom ga umiješajte u tijesto koliko možete. Kada je masa dovoljno pomiješana umijesite glatko tijesto.
Tijesto formirajte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku da se ohladi. Nakon toga možete nastaviti s pripremom vanilin kiflica od lješnjaka.
Nakon pola sata, narežite komade i razvaljajte rukama u obliku valjka. Režite podjednake komadiće, zarolajte dlanovima, formirajte kiflicu i stavite u tepsiju na masni papir.
Pećnicu zagrijte na 170°C te stavite vašu tepsiju s vanilin kiflicama od lješnjaka. Pecite deset minuta pazeći da vam ne požute. Nakon deset minuta ih izvadite i vruće uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s usitnjenim vanilin šećerom. Slažite ih tako da se ne dodiruju dok se potpuno ne ohlade.