Kako bi uzgoj šampinjona bio uspješan potrebno je da se oni uzgajaju na tamnom mjestu kao što je podrum ili tunel. Šampinjoni se sade u sanduke u kojima se nalazi kompost, kupljen ili napravljen. Miceliji gljiva se miješaju se sa supstratom čija je temperatura 25 °C. Preko sanduka se zatim postavlja prekrivač od tucanika i treseta čija je debljina tri centimetara. Sanduke treba držati na temperaturi od 15 °C nakon što se zaliju.
Temperatura je presudna za dobivanje kvalitetnih gljiva. Uzgoj šampinjona zahtjeva temperaturu od 35 °C i dovoljno topline. Za optimalni i brzi rast i razvoj micelija gljiva preporučuje se temperatura od 25 °C. Nakon što miceliji prorastu kroz prekrivač za uzgoj šampinjona potrebno je sniziti temperaturu na 15-17 °C.
Drugi glavni faktor u uzgoju šampinjona je voda. Potrebno je osigurati dovoljnu vlažnost supstrata na kojem rastu gljive i zrak mora biti visoke vlažnosti. Jedan od načina održavanja optimalne vlažnosti je redovito zalijevanje, a također potrebno je prostoriju povremeno provjetriti kako bi došao svježi zrak. Prostor za uzgoj šampinjona treba biti čist i osiguran od mogućih štetočina kao što su glodavci.