KOLIKO TRAJU OTVORENE NAMIRNICE? / Uz pomoć ovih trikova hladnjaci će vam biti puniji

Vrijeme je za laganu večeru. U hladnjaku imate majonezu, sir, vrhnje. Sve je načeto, ali ne sjećate se kad. Niste baš ni sigurni koliko dugo to smije stajati otvoreno. Riješit ćemo vas muka. Uz pomoć stručnjaka srušili smo neke mitove te ćemo vam otkrivamo male tajne koje vesele želudac i popravljaju budžet.

1.10.2014.
18:30
VOYO logo

Majoneza je jedna od onih namirnica za koju vjerujemo da je moramo pojesti i prije nego što je otvorimo.

"Majoneza ima u svojem sastavu i neke komzervanse koji ju čuvaju od kvarenja. Majoneza koja je u vrećici može se koristiti tjedan dana, a majoneza koja je zatvorena čepom, ona u tubi, ona se može koristiti tri tjedna", kaže VlastaBrlek iz Croatia Kontrole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije majoneza jedina nesretnica koja nakon otvaranja vrlo brzo završi u smeću. Društvo joj često prave jogurt, kiselo vrhnje, sir i ostali mliječni proizvodi.

Životni vijek siru produljiti se može folijama. A rastati se od njega moramo tek kada se pošteno usmrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod sireva se još dogodi da oni i poplijesnive. Ako ih duže čuvamo tako u hladnjaku, oni budu plijesnivi, taj dio odrezati. Može se konzumirati za lazanje, pizzu i tome slično", kaže Brlek.

Ukoliko se dogodi čudo da otvoreno vino odmah ne iskapimo - evo kako sigurno može pričekati sljedeću feštu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nam ostane u boci od litre, pola litre, onda ga pretočimo u manju bočicu i može se čuvati i dalje. Ako promijeni miris i okus, onda to bude ocat", kaže Brlek.

Najveću fobiju u kućanstvu ipak izaziva hrana iz vlastite proizvodnje. Primjerice kiseli krastavci. Mutnu vodu izaziva nečisti pribor, a vrlo često i prljavi prsti koji često zarone u teglicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su dobri toliko dugo dok im je konzistencija dobra. Dok su čvrste konzistencije, ako su oni mekani znači došlo je do truljenja", objasnila je Brlek.  

I za kraj pekmez, s onim prijetećim slojem na vrhu, zbog kojeg su već generacije teglica završile u kontejneru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu se pojaviti plijesni. Ali i ako to ne stoji mjesec dana, samo se taj gornji sloj skine, recimo par centimetara ispod sloja, i pekmez je i dalje dobar", kaže Brlek.  

Uz pomoć konzervansa i ovih malih trikova, kante za smeće bit će vam praznije, a hladnjaci puniji. Baš kao i vaši novčanici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo