Majoneza je jedna od onih namirnica za koju vjerujemo da je moramo pojesti i prije nego što je otvorimo.
"Majoneza ima u svojem sastavu i neke komzervanse koji ju čuvaju od kvarenja. Majoneza koja je u vrećici može se koristiti tjedan dana, a majoneza koja je zatvorena čepom, ona u tubi, ona se može koristiti tri tjedna", kaže VlastaBrlek iz Croatia Kontrole.
Nije majoneza jedina nesretnica koja nakon otvaranja vrlo brzo završi u smeću. Društvo joj često prave jogurt, kiselo vrhnje, sir i ostali mliječni proizvodi.
Životni vijek siru produljiti se može folijama. A rastati se od njega moramo tek kada se pošteno usmrdi.
"Kod sireva se još dogodi da oni i poplijesnive. Ako ih duže čuvamo tako u hladnjaku, oni budu plijesnivi, taj dio odrezati. Može se konzumirati za lazanje, pizzu i tome slično", kaže Brlek.
Ukoliko se dogodi čudo da otvoreno vino odmah ne iskapimo - evo kako sigurno može pričekati sljedeću feštu.
"Ako nam ostane u boci od litre, pola litre, onda ga pretočimo u manju bočicu i može se čuvati i dalje. Ako promijeni miris i okus, onda to bude ocat", kaže Brlek.
Najveću fobiju u kućanstvu ipak izaziva hrana iz vlastite proizvodnje. Primjerice kiseli krastavci. Mutnu vodu izaziva nečisti pribor, a vrlo često i prljavi prsti koji često zarone u teglicu.
"Oni su dobri toliko dugo dok im je konzistencija dobra. Dok su čvrste konzistencije, ako su oni mekani znači došlo je do truljenja", objasnila je Brlek.
I za kraj pekmez, s onim prijetećim slojem na vrhu, zbog kojeg su već generacije teglica završile u kontejneru.
"Mogu se pojaviti plijesni. Ali i ako to ne stoji mjesec dana, samo se taj gornji sloj skine, recimo par centimetara ispod sloja, i pekmez je i dalje dobar", kaže Brlek.
Uz pomoć konzervansa i ovih malih trikova, kante za smeće bit će vam praznije, a hladnjaci puniji. Baš kao i vaši novčanici.