Podravka Umag report /

Uz Marijanu Batinić naučite kuhati europske specijalitete!

Kroz okuse za sve jezike, specijalitete iz francuske, grčke, mađarske i latvijske kuhinje, provest će vas kuhari Mišel i Zoran, uz neizostavnu asistenciju simpatične Marijane Batinić.

26.7.2013.
18:15
VOYO logo

Riba u bijelom umaku (Latvija)


LATVIJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Latvija - pribaltička zemlja izvrgnuta teškim vremenskim uvjetima i slaboj kvaliteti tla. Kao zemlja s izlazom na more među ključne namirnice svoje nacionalne kuhinje svakako ubraja ribu. Također je poznata i kao zemlja koja u svojoj kuhinji koristi vrlo malo začina.

Dagnje s mrkvom i umakom od sira  (Nizozemska)


Tekst se nastavlja ispod oglasa

NIZOZEMSKA

Zemlja tulipana, ali i kulinarskih specijaliteta. I tu smo u pravo vrijeme za pripremu jednog nizozemskog jela. Zašto? Nizozemci običavaju servirati samo jedan topli obrok dnevno, i to obično između 18:00 i 19:30 sati

Nizozemska je nadaleko poznata kao jedan od najvećih svjetskih izvoznika povrća i cvijeća, no malo je poznato kako je Nizozemska i jedan od najvećih europskih proizvođača dagnji.

Jelo kojim danas predstavljamo zemlju tulipana i vjetrenjača objedinjuje sve karakteristične namirnice. A morate priznati, dagnje s mrkvom i umakom od sira se dobro uklapaju i u istarsko podneblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska je kao pomorska zemlja među prvima u Europu donijela razne začine. Nizozemci su poznati da uz večernje jelo ne serviraju kruh.

Svinjetina u umaku s palentom  (Rumunjska)


Tekst se nastavlja ispod oglasa

RUMUNJSKA

Zemlja grofa Drakule i legendi o vampirima, ali i gurmana. Rumunjima je kuhinja toliko važna da im se i poslovice vrte oko hrane. Obožavatelji su roštilja i mesa, pa se nerijetko na roštilju nađe i medvjed.

Turnedos s povrćem na maslacu  (Francuska)


FRANCUSKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da vas netko pita tko je izmislio kuhinju, rijetko bi tko dugo razmišljao prije nego li bi rekao: Francuzi. Nema većih gurmana od Francuza. Toliko vole fine ukuse da je u prošlosti, kralj dekretom mogao natjerati vrhunskog kuhara da svoje znanje i vještine prenese na druge.

Hrana je ogledalo njihovog nacionalnog ponosa do te mjere da su desetljećima radije bili gladni prije nego li su popustili i u svoju prehranu uveli krumpir i kukuruz. Ista stvar je bila i s ostalim povrćem. Dugi niz godina bilo je nepojmljivo uvrstiti bilo kakvo povrće u jelovnik. Danas ipak to više nije tako, a naš recept to svakako dokazuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tournedos s povrćem na maslacu obuhvaća najbolje od mesa i povrća. S druge strane neki njihovi specijaliteti ostalima su u najmanju ruku neobični.

Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo