Riba u bijelom umaku (Latvija)
LATVIJA
Latvija - pribaltička zemlja izvrgnuta teškim vremenskim uvjetima i slaboj kvaliteti tla. Kao zemlja s izlazom na more među ključne namirnice svoje nacionalne kuhinje svakako ubraja ribu. Također je poznata i kao zemlja koja u svojoj kuhinji koristi vrlo malo začina.
Dagnje s mrkvom i umakom od sira (Nizozemska)
NIZOZEMSKA
Zemlja tulipana, ali i kulinarskih specijaliteta. I tu smo u pravo vrijeme za pripremu jednog nizozemskog jela. Zašto? Nizozemci običavaju servirati samo jedan topli obrok dnevno, i to obično između 18:00 i 19:30 sati
Nizozemska je nadaleko poznata kao jedan od najvećih svjetskih izvoznika povrća i cvijeća, no malo je poznato kako je Nizozemska i jedan od najvećih europskih proizvođača dagnji.
Jelo kojim danas predstavljamo zemlju tulipana i vjetrenjača objedinjuje sve karakteristične namirnice. A morate priznati, dagnje s mrkvom i umakom od sira se dobro uklapaju i u istarsko podneblje.
Nizozemska je kao pomorska zemlja među prvima u Europu donijela razne začine. Nizozemci su poznati da uz večernje jelo ne serviraju kruh.
Svinjetina u umaku s palentom (Rumunjska)
RUMUNJSKA
Zemlja grofa Drakule i legendi o vampirima, ali i gurmana. Rumunjima je kuhinja toliko važna da im se i poslovice vrte oko hrane. Obožavatelji su roštilja i mesa, pa se nerijetko na roštilju nađe i medvjed.
Turnedos s povrćem na maslacu (Francuska)
FRANCUSKA
Da vas netko pita tko je izmislio kuhinju, rijetko bi tko dugo razmišljao prije nego li bi rekao: Francuzi. Nema većih gurmana od Francuza. Toliko vole fine ukuse da je u prošlosti, kralj dekretom mogao natjerati vrhunskog kuhara da svoje znanje i vještine prenese na druge.
Hrana je ogledalo njihovog nacionalnog ponosa do te mjere da su desetljećima radije bili gladni prije nego li su popustili i u svoju prehranu uveli krumpir i kukuruz. Ista stvar je bila i s ostalim povrćem. Dugi niz godina bilo je nepojmljivo uvrstiti bilo kakvo povrće u jelovnik. Danas ipak to više nije tako, a naš recept to svakako dokazuje.
Tournedos s povrćem na maslacu obuhvaća najbolje od mesa i povrća. S druge strane neki njihovi specijaliteti ostalima su u najmanju ruku neobični.