Sastojci
Tijesto:
- 20 g svježeg kvasca
- 70 g šećera u prahu
- 500 g glatkog brašna
- 80 g stolnog margarina
- 1 kom vanilin šećera
- 1 kom korice limuna
- 3 kom žumanjaka
- mlijeka po potrebi
- prstohvat soli
Završni dio
- 50 g grožđica
- 0,5 dl ruma
- 1 kom jaje
Priprema
1. Kvasac pomiješamo s malo šećera i mlakog mlijeka, dodamo malo brašna i napravimo kvas. Pustimo ga da se udvostruči volumenom.
2. U međuvremenu pomiješamo brašno, Zvijezda stolni, vanilin šećer, koricu limuna, žumanjke i prstohvat soli.
3. Dodamo udvostručeni kvasac i mikserom umijesimo tijesto te dodajemo mlako mlijeko po potrebi.
4. Dobiveno tijesto podijelimo na četiri dijela, oblikujemo u polukugle i u svaki dio utisnemo grožđice koje smo prethodno ostavili nekoliko minuta u rumu da omekšaju i na kraju premažemo razmućenim jajetom.
5. Ostavimo cca 40 minuta na toplom da se tijesto digne. Dignute pince pri vrhu zarežemo škarama u obliku križa i pečemo 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 ᵒC.
Pročitajte još:
- Prirodne boje za jaja: obojite uskrsna jaja začinima, voćem i povrćem
- Malo drugačiji uskrsni kolači: browniesi u ljuskama od jajeta
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!