Univerzalno prhko tijesto treba znati svatko pripremiti. Ono je spas za mnoge dobre kolače i torte. Nije zahtjevno, no potrebno je znati koje je pravilo koje vrijedi za univerzalno prhko tijesto.
Pravilo za univerzalno prhko tijesto ne odnosi se na gramažu sastojaka, već na omjer. Naime, za prhko tijesto trebate 3 glavna sastojka, a to su šećer, maslac i glatko brašno. Neovisno o tome koju gramažu radite, omjer ovih sastojaka mora biti 1 (šećer) : 2 (maslac) i 3 (glatko brašno)
U ove sastojke možete dodati sastojak za povezivanje, poput žumanjaka ili mlijeka, ali to treba ići u manjoj količini.
Stoga, ako želite raditi univerzalno prhko tijesto, trebate pratiti omjer te bi to izgledalo:
- 10 dkg šećera
- 20 dkg maslaca
- 30 dkg glatkog brašna
Brašno prosijete, dodate šećer i maslac. Dobro razmrvite u brašno, umijesite glatko tijesto. Dodajte malo vode ili mlijeka ako nije moguće zamijesiti. Univerzalno prhko tijesto mijesi se kratko kako ne bi izgubilo svoju gustoću. Zamotajte ga u foliju, ostavite u hladnjaku sat vremena te nakon toga dajte mašti na volju!