Postoji toliko mnogo načina da postanete kreativni dok pripremate umak za wok, a dobra vijest je da sve što trebate su jednostavni sastojci. Vjerojatno ih već imate u smočnici.
Sastojci za umak za wok:
- pola šalice pilećeg temeljca
- 1 sok od limuna
- 1 žlica sezamovog ulja
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice soja umaka
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 2 žličice sezamovih sjemenki
Sastojci za ostatak woka:
- 400 g piletine
- 200 g riže
Kako se priprema umak za wok?
Pomiješajte i protresite zajedno sve sastojke. Upotrijebite odmah ili zamrznite do 3 mjeseca. Zagrijte 1 žlicu ulja u neprianjajućoj tavi ili woku. Dodajte 4-6 šalica povrća kao što su paprika, brokula, mrkva, grašak. Kuhajte oko 5 minuta, dok ne omekša, ali postane hrskavo. Izvadite iz posude i ostavite sa strane.
U tavu dodajte još 1 žlicu maslinovog ulja. Kuhajte piletinu (narezanu na komade veličine zalogaja) 5-7 minuta, dok se ne skuha i ne postane ružičasta u sredini. Dodajte cijelu količinu umaka za wok (potpuno odmrznutog, ako ste ga zamrznuli). Kuhajte 1-2 minute dok se ne zagrije. Vratite povrće u tavu i sve umiješajte da se oblije umakom. Poslužite umak za wok preko riže.