Vlasac je često korištena biljka i može se pronaći u gotovo svim trgovinama. U kulinarstvu se zelene stabljike i neotvoreni, nezreli cvjetni pupoljci režu na kockice i koriste kao sastojak. Umak od vlasca tradicionalno se poslužuje s kuhanom govedinom i pečenim krumpirom kao prilog. Osim toga, ovaj umak s vlascem izvrsno se slaže sa svim vrstama mesa na žaru i kuhanom mesu i ribom.
Sastojci potrebni da se pripremi umak s vlascem su:
- 1 čašica kiselog vrhnja
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
- Limunova korica
- 1 i pol žlica svježeg soka od limuna
- Sol i svježe mljeveni crni papar
Umak s vlascem priprema se tako da stavite sve sastojke u posudu te dobro pomiješate dok se sastojci ne sjedine. Umak s vlascem već je gotov. Pokrijte ga i ohladite 30 minuta prije posluživanja. Dobar tek!