Umak od slanutka prvenstveno je vegetarijansko jelo, a razlog tome jest jer je ova namirnica izrazito hranjiva i dobra zamjena za meso. No, to ne znači da ako ste ljubitelj mesa, ovaj umak od slanutka ne možete jesti. Dapače – umak od slanutka idealno će se slagati i vašim mesnim jelima.
Slanutak je mahunarka čiju pripremu trebate planirati, ako koristite svježi. Iako mu je zbog toga potrebna duga priprema, okusom vas umak od slanutka neće razočarati i neće vam biti problem što ste utrošili puno vremena u pripremu ovog jela. Važno je da se slanutak prije upotreba namače u vodi barem osam sati, a poželjno je i više. S obzirom na to da se slanutak kuha onoliko kraće koliko ga namačete, preporučamo da vrijeme namakanja bude oko dvanaest sati, što bi značilo da ćete ga kuhati samo sat vremena.
Za umak od slanutka treba vam:
- 250 g kuhanog slanutka
- maslinovo ulje
- voda
- režanj češnjaka
- sol, peršin, češnjak u prahu, papar
- jušna žlica pasirane rajčice
Za početak skuhajte slanutak u slanoj vodi. Kada se skuha, izlijte vodu i pomoću štapnog miksera smiksajte s nekoliko kapi maslinova ulja. Na tavi na maslinovom ulju popržite sitno narezani režanj češnjaka, dodajte smjesu od slanutka, pasiranu rajčicu i začine te malo vode. Kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje do željene gustoće.
Umak od slanutka treba konzumirati odmah jer se s hlađenjem stvrdnjava.