Umak od karameliziranog luka je savršen izbor kako za posebne prilike, tako i za obične dane kada želite obogatiti svoj obrok.
Sastojci:
- 3 velika luka
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice smeđeg šećera
- Prstohvat soli
- 1/4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1/4 šalice crnog vina
Kod pripreme umaka od karameliziranog luka, prvo u tavi na srednje niskoj vatri, zagrijte maslac i maslinovo ulje. Budite strpljivi i ostavite da se maslac u cijelosti otopi, ali nemojte pojačavati temperaturu.
Dodajte narezani luk na polumjesece i pržite ga lagano dok ne postanu zlatno smeđi. Dodajte smeđi šećer i sol, te nastavite pržiti luk dok ne postane karameliziran i mekan.
Ako koristite, ulijte crno vino kako biste dodali bogatstvo okusa. Pustite da se tekućina reducira. Dodajte pileći ili povrtni temeljac i pustite da umak lagano krčka dok se svi okusi povežu.
Poslužite umak od karameliziranog luka preko pečenog mesa, tjestenine ili kao prilog uz razna druga jela.