Kuharica /

Umak od karameliziranog luka - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Umak od karameliziranog luka donosi dubinu i slojevitost okusa vašem jelima. Kako pripremiti umak od karameliziranog luka?

16.8.2023.
14:35
Pixabay
VOYO logo

Umak od karameliziranog luka je savršen izbor kako za posebne prilike, tako i za obične dane kada želite obogatiti svoj obrok.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 3 velika luka
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • Prstohvat soli
  • 1/4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1/4 šalice crnog vina

Kod pripreme umaka od karameliziranog luka, prvo u tavi na srednje niskoj vatri, zagrijte maslac i maslinovo ulje. Budite strpljivi i ostavite da se maslac u cijelosti otopi, ali nemojte pojačavati temperaturu.

Dodajte narezani luk na polumjesece i pržite ga lagano dok ne postanu zlatno smeđi. Dodajte smeđi šećer i sol, te nastavite pržiti luk dok ne postane karameliziran i mekan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako koristite, ulijte crno vino kako biste dodali bogatstvo okusa. Pustite da se tekućina reducira. Dodajte pileći ili povrtni temeljac i pustite da umak lagano krčka dok se svi okusi povežu.

Poslužite umak od karameliziranog luka preko pečenog mesa, tjestenine ili kao prilog uz razna druga jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo