Pesto /

Umak od bosiljka - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Umak od bosiljka svima je poznati i kao pesto. Donosimo vam recept za domaći umak od bosiljka.

25.1.2022.
9:46
Pixabay
VOYO logo

Umak od bosiljka, poznatiji kao pesto, moguće je napraviti i kod kuće. Ako umak od bosiljka napravite kod kuće, budite sigurni da imate zdravi umak koji će brzo biti gotov, koji će biti ukusan i za koji vam ne treba puno sastojaka.

Umak od bosiljka možete koristiti apsolutno uz sva jela, od tjestenine do povrća, a savršeno se spaja i s mesom i s ribom. Isto tako, umak od bosiljka idealan je za salate, ali i kao dodatak grickalicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom, koju god kombinaciju odaberete, umak od bosiljka neće vas razočarati, a da biste ga pripremi potrebno vam je:

  • 100 listića svježeg bosiljka
  • 40 g pinjola
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka,
  • papar, sol
  • 50 g tvrdo ribanog sira

Umak od bosiljka priprema se na sljedeći način:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosiljak usitnite u mužaru kružnim pokretima postepeno dodajući listiće. Usitnjavanje je gotovo kada se bosiljak pretvori u pastu. Zatim u mužaru dodajte pinjole, režnjeve češnjaka. Kada se sve zajedno sjedini, prebacite u posudu, dodajte naribani sir, papar i sol te pomoću maslinovog ulja oblikujte konzistenciju umaka od bosiljka koju želite. Ako nemate mužaru, poslužit će vam i blender.

Umak od bosiljka može se čuvati u hladnjaku do tri tjedna što znači da ga ne morate odmah upotrijebiti, samo je važno da bude natopljen u maslinovom ulju kako ne bi došlo do kvarenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo