Umak od bosiljka, poznatiji kao pesto, moguće je napraviti i kod kuće. Ako umak od bosiljka napravite kod kuće, budite sigurni da imate zdravi umak koji će brzo biti gotov, koji će biti ukusan i za koji vam ne treba puno sastojaka.
Umak od bosiljka možete koristiti apsolutno uz sva jela, od tjestenine do povrća, a savršeno se spaja i s mesom i s ribom. Isto tako, umak od bosiljka idealan je za salate, ali i kao dodatak grickalicama.
Uglavnom, koju god kombinaciju odaberete, umak od bosiljka neće vas razočarati, a da biste ga pripremi potrebno vam je:
- 100 listića svježeg bosiljka
- 40 g pinjola
- 100 ml maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka,
- papar, sol
- 50 g tvrdo ribanog sira
Umak od bosiljka priprema se na sljedeći način:
Bosiljak usitnite u mužaru kružnim pokretima postepeno dodajući listiće. Usitnjavanje je gotovo kada se bosiljak pretvori u pastu. Zatim u mužaru dodajte pinjole, režnjeve češnjaka. Kada se sve zajedno sjedini, prebacite u posudu, dodajte naribani sir, papar i sol te pomoću maslinovog ulja oblikujte konzistenciju umaka od bosiljka koju želite. Ako nemate mužaru, poslužit će vam i blender.
Umak od bosiljka može se čuvati u hladnjaku do tri tjedna što znači da ga ne morate odmah upotrijebiti, samo je važno da bude natopljen u maslinovom ulju kako ne bi došlo do kvarenja.