Kada pripremate ukiseljene artičoke, važno je napomenuti da koristite male artičoke. Možete koristiti i velike artičoke, ali to je puno više posla i trebat ćete nasjeckati srca na tri ili četiri dijela. Male artičoke su ukusnije, čvršće i imaju svježi okus. Kako pripremiti ukiseljene artičoke?
Sastojci potrebni za pripremu ukiseljenih artičoka:
- 50 malih artičoka
- šalica soka od limuna
- 2 šalice bijelog octa
- šalica maslinovog ulja
- 5 narezanih režnjeva češnjaka
- 4 sušena čilija
- 2 lovorova lista
- 3 žličice soli
- 4 limuna
Ukiseljene artičoke priprema:
Za pripremu ukiseljenih artičoka, najprije stavite kuhati sve osim artičoka. Zatim, napunite lonac za konzerviranje s dovoljno vode da pokrijete litre staklenke koje ćete trebati za konzerviranje ovih artičoka. Posudu sa staklenkama stavite na srednju vatru.
Uzmite veliku zdjelu i napunite je hladnom vodom. Iscijedite 2 limuna u vodu i stavite limune u zdjelu. Uklonite vanjske listove artičoka, ostavljajući samo one koji su čvrsto pričvršćeni i žuti u sredini. Odrežite gornji dio artičoka i odrežite vanjski sloj s dna artičoka, ostavljajući koliko god možete. Artičoku natrljajte limunom i ubacite je u zdjelu s limunom. To sprječava njihovu oksidaciju i smeđu boju. Ponavljajte dok ne očistite sve artičoke.
Vratite artičoke u lonac sa začinjenim octom i uljem na vatru. Stavite artičoke u taj lonac, promiješajte i zakuhajte. Rupičastom žlicom napunite staklenke 3/4 pune artičokama. Ravnomjerno rasporedite mješavinu octa i ulja preko ukiseljenih artičoka. Provjerite jesu li rubovi staklenki čisti i suhi, te koristite potpuno nove poklopce. Zatvorite staklenke.
Potopite dvije staklenke koje sadrže ukiseljene artičoke u kipuću vodu lonca. Pustite da ovo kuha 15 minuta. Ostavite da se ohladi na dasci za rezanje dok se artičoke ne vrate na sobnu temperaturu. Ukiseljene artičoke su gotove i mogu se čuvati do godinu dana.