Nakon što naučite kako kiseliti ciklu, možete je koristiti na mnogo načina. Poslužite ju samu kao hladni prilog ili ju upotrijebite u ukusnoj salati od cikle i zelja. Ukiseljena cikla također je izvrstan dodatak dasci za mesne plate, a u kombinaciji s tvrdo kuhanim jajima lagan je zdrav ručak ili predjelo. Kako se priprema ukiseljena cikla?
Sastojci za ukiseljenu ciklu:
- 8 srednje svježih cikli
- 1 šalica octa
- 60 g šećera
- 1 žličica cijelih klinčića
- 1 žličica cijelog pimenta
- pola žličice soli
Upute za pripremu ukiseljene cikle:
Ogulite ciklu i odrežite vrhove. Stavite u pećnicu i dodajte vode da pokrije ciklu. Pustite da prokuha. Smanjite toplinu i pirjajte poklopljeno 25-30 minuta ili dok ne omekša. Izvadite iz vode i ohladite. Naribajte ciklu na kolutiće i stavite u zdjelu i ostavite sa strane.
U malom loncu pomiješajte ocat, šećer, klinčiće, piment i sol. Zakuhajte i kuhajte 5 minuta. Prelijte preko cikle. Ohladite najmanje 1 sat. Ocijedite ukiseljenu ciklu prije posluživanja. Ukiseljena cikla u hladnjaku traje do 3 mjeseca.