U mesnatim, aromatičnim odrescima tune najbolje je uživati na žaru ili u tavi. Nije bitno što pripremate uključujući ljute hamburgere od tune, zdravu pečenu tunu i svježe salate filet tune je uvijek dobrodošao.
Sastojci za file tune:
- 4 odreska tune
- žlica maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, zgnječena
- nekoliko grančica majčine dušice
- 50 dkg mladog krumpira, narezanog na ploške
- 2 crvene paprike, narezane na velike komade
- glavica crvenog luka izrezana na osmine
- zeleni čili, očišćen od sjemenki i nasjeckan
- 400 g cherry rajčice iz konzerve
Kako se priprema filet tune sa paprikama?
Zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite tunu u plitku posudu s pola ulja, dvije trećine češnjaka i listićima 1 grančice timijana. Ostavite da se marinira dok kuhate povrće.
Stavite krumpir, papriku, luk i čili u lim za pečenje s preostalim uljem, promiješajte da se obloži i pecite 20 minuta. Krumpir bi trebao biti mekan. Ako nije, dajte im još 5 minuta (vrijeme kuhanja može ovisiti o vrsti krumpira). Dodajte preostali češnjak i majčinu dušicu u tepsiju, pustite da zacvrče, umiješajte rajčice, pa kuhajte još 5 minuta dok se umak malo ne reducira. Začinite po želji.
Nakon nekoliko minuta zagrijte tavu, obrišite većinu marinade od češnjaka s fileta tune kuhinjskim papirom, začinite, zatim pržite 1 minutu sa svake strane srednje ili dulje ako želite. Poslužite filet tune na vrhu povrća.